Τα ωμέγα-3 λιπαρά αυξάνουν το IQ των παιδιών, σύμφωνα με μέτα-ανάλυση

Κοινοποίηση

Σύμφωνα με καινούρια έρευνα, η προσθήκη ιχθυελαίου στην διατροφή των παιδιών είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί το επίπεδο του IQ τους.

Η μέτα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Perspectives on Psychological Science βρήκε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου πλούσια σε ωμέγα-3 είναι μία από τις αποτελεσματικές μεθόδους αύξησης των δεικτών νοημοσύνης των παιδιών.


Με υπεύθυνο τον John Protzko από το New York University (NYU) των Ηνωμένων Πολιτειών, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ιχθυελαίου, μαζί με την εγγραφή των παιδιών σε ένα ποιοτικό παιδικό σταθμό και την ενασχόληση τους με το διάβασμα είναι όλοι αποτελεσματικοί τρόποι αύξησης του δείκτη IQ.

Ο Protzko και οι συνεργάτες του έφτιαξαν μία βάση δεδομένων με τις καλύτερες έρευνες που αφορούσαν παιδιά μέχρι την ηλικία του νηπιαγωγείου. Μετά από ανάλυση των ερευνών, βρήκαν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να αυξήσουν τους δείκτες IQ κατά 3.5 μονάδες.

Ο σκοπός μας στην δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων, ήταν να μάθουμε τι δουλεύει και τι όχι στην αύξηση της νοημοσύνης, λέει ο Protzko. Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε καλύτερα την φύση της ευφυΐας, και αν και εφ’ όσον μπορεί να βελτιωθεί σε κάθε στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης, πρόσθεσε ο καθηγητής Joshua Aronson, επίσης από το NYU – συγγραφέας της έρευνας.


Omega-3-fish.Λεπτομέρειες της έρευνας


Ο Protzko και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν την μέτα-ανάλυση των ερευνών στη βάση δεδομένων τους. Πρώτα αναλύσαμε τα αποτελέσματα διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής που δόθηκαν σε έγκυες μητέρες, νέες μητέρες και στα παιδιά τους, με την προοπτική της αύξησης της νοημοσύνης των παιδιών, εξηγούν.

Βρήκαμε ότι είτε μέσω της εγκύου μητέρας, είτε μέσω του πρώτου γάλακτος του μωρού, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αυξάνουν το IQ των παιδιών τουλάχιστον κατά 3.5 μονάδες

Από την άλλη, η ομάδα δεν βρήκε απόδειξη αύξησης του IQ από άλλα συμπληρώματα, όπως ο σίδηρος, η θιαμίνη, το ασκορβικό οξύ, και το σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Εξήγησαν επίσης, ότι ο πιθανός μηχανισμός πίσω από τα ευεργετικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων ωμέγα-3, είναι ότι τα απαραίτητα αυτά λιπαρά οξέα παρέχουν θεμελιώδη συστατικά στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει από μόνος του.


Σε κάθε περίπτωση οι δοσολογίες των Ω3 λιπαρών οξέων θα πρέπει να καθορίζονται από ειδικό και εξαρτώνται τόσο από την ηλικία όσο και από την γενικότερη βιοχημική κατάσταση της εγκύου ή του βρέφους. Ένας καθοριστικός βιοχημικός παράγοντας είναι ο λόγος των Ω3 προς Ω6 ο οποίος μπορεί να προσδιοριστεί εργαστηριακά. Επίσης η ποιότητα και η συγκέντρωση του συγκεκριμένου σκευάσματος θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όπως για παράδειγμα αν είναι καθολικά απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, διοξίνες και άλλες τοξικές ενώσεις.

Πηγή: http://nutrilabs.gr/7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|BC7D534A-2078-427E-92D8-C0AD990463C1
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|D51E8ABA-C504-4F60-9303-E673684B1621
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok