Ποια είναι η αντιοξειδωτική ουσία που «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου;

Κοινοποίηση
Βρίσκεται μεταξύ άλλων στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί και έχει αποδειχτεί ότι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα.
Ο λόγος για τη ρεσβερατρόλη, μια βιοενεργή ουσία που έχει επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση.


Η σχέση ρεσβερατρόλης και καρκίνου έχει αποτελέσει το κεντρικό θέμα αρκετών επιστημονικών ερευνών στο παρελθόν, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμεναν ασαφείς οι ακριβείς μηχανισμοί που καθοδηγούν τη δράση της αντιοξειδωτικής ουσίας στον οργανισμό.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Oncotarget παρουσιάζει αναλυτικά πώς η ρεσβερατρόλη επιδρά σε μια πρωτεΐνη-κλειδί που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου.

Ρεσβερατρόλη & πρωτεΐνη p53

Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη αναχαιτίζει τη δράση της πρωτεΐνης p53, οι μεταλλάξεις της οποίας απαντώνται σε ποσοστό πάνω από 50% των καρκινικών όγκων.

Συγκεκριμένα, μέσα από τα πειράματά τους στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα οι ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η ρεσβερατρόλη αποτρέπει την επικίνδυνη συσσώρευση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης και ταυτόχρονα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση (μετάσταση) των καρκινικών κυττάρων.

Η πρωτεΐνη p53 έχει χαρακτηριστεί ως ο «φύλακας του γονιδιώματος», καθώς έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα και να προστατεύει τα υγιή κύτταρα, καταστέλλοντας έτσι τον καρκίνο.

Όταν όμως μεταλλάσσεται, η δράση της στον οργανισμό αντιστρέφεται και σχηματίζει επικίνδυνα συμπλέγματα, παρόμοια με τα συμπλέγματα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε μεταλλαγμένες και μη μορφές της πρωτεΐνης p53 έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό επικίνδυνων συμπλεγμάτων των μεταλλαγμένων μορφών της p53 τόσο σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού όσο και σε καρκινικούς όγκους σε πειραματόζωα.

Επίσης, «η ρεσβερατρόλη περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων» αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντανιέλι Φεράς ντα Κόστα από το Ινστιτούτο Ιατρικής Βιοχημείας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πού βρίσκεται η ρεσβερατρόλη

Αν και οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν στη μελέτη τους σε ποιο βαθμό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου η πρόσληψη ρεσβερατρόλης μέσω της διατροφής, η κατανάλωση των προϊόντων που την περιέχουν προσφέρει δίχως αμφιβολία σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.


Πηγή.pronews.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|572A9EED-A08E-458E-B364-1346673069A7
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|7C9832CE-2E89-4C60-A527-5835EFB0D070
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok