Αλλάζουν τα δεδομένα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (;)

Κοινοποίηση

Mέχρι σήμερα, η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως θεωρείτο μία καλή ποσότητα για την εξασφάλιση ενός καλού επιπέδου υγείας. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ωστόσο, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη από την ημερήσια κατανάλωση δέκα μερίδων, στην πρόληψη των νοσημάτων και στον πρόωρο θάνατο.

Αναλύοντας συνολικά 95 μελέτες σχετικά με τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία, που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες, οι ερευνητές από τη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 800 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών καθημερινά –δηλαδή περίπου 10 μερίδων των 80 γραμμαρίων- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και πρόωρου θανάτου.
Πιο συγκεκριμένα, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 33%, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 28% και τον κίνδυνο καρκίνου κατά 13%. Το εύρημα αυτό έρχεται να ανατρέψει την υπάρχουσα οδηγία για την κατανάλωση δύο φλιτζανιών φρούτων και τριών φλιτζανιών λαχανικών καθημερινά.

Μία μερίδα είναι μία μικρή μπανάνα, ένα αχλάδι, ένα μήλο, τρεις κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα λαχανικά, όπως αρακά, μπρόκολο και κουνουπίδι.

Παρ΄όλα αυτά ακόμη και εκείνοι που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα από την ενδεικνυόμενη, δηλαδή μόλις 200 γραμμάια φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα και λαχανικά, με μείωση κατά 18% του κινδύνου για έμφραγμα, μικρότερο κίνδυνο κατά 16% για καρδιαγγειακή νόσο, μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 4% και μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 15%.

Τα μήλα, τα αχλάδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο) φαίνεται να είναι τα πιο επωφελή για την υγεία, καθώς μειώνουν τις πιθανότητες για έμφραγμα, καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρο θάνατο.
Η μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο για καρκίνο παρατηρήθηκε με την κατανάλωση πράσινων και κίτρινων λαχανικών (πιπεριών και καρότων), αλλά και των σταυρανθών λαχανικών.

Αν όλοι κατανάλωναν τις δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών που προτείνει η συγκεκριμένη μελέτη, υπολογίζεται ότι θα προλαμβάνονταν περίπου 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.
πηγή.stogiatro.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|768EB077-B226-45E9-8E39-4BEAA244E8C9
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|1A0D9C37-2FBB-459B-9DB9-AC1F6EE343A9
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok