Acai Berry: Μια υπερτροφή με πολυάριθμα οφέλη και θρεπτικά ..

Κοινοποίηση
Το Acai Berry είναι μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών – βιταμινών – λιπαρών οξέων και αμινοξέων. Πρόκειται για ένα αυτοφυές φοινικόδεντρο της Βραζιλίας που βρίσκεται στην περιοχή του Αμαζονίου. Ο καρπός του είναι μωβ σκούρο χρώμα και συλλέγεται όλο το χρόνο με την περίοδο μεταξύ Αυγούστου – Δεκεμβρίου να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση.Το Acai Berry (γράφεται ακάι αλλά προφέρεται “ah-sah-ee”) είναι η πιο δημοφιλής από τις σούπερ αντιοξειδωτικές τροφές (γνωστές ως υπερτροφές) στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για ένα φρούτο μικρό και ολοστρόγγυλο (περίπου 25mm έκαστο), χρώματος μωβ προς μαύρο που προέρχεται από ένα είδος φοίνικα (acai palms) το οποίο μεγαλώνει μόνο σε βαλτώδη περιοχές στο δέλτα του Αμαζονίου, στην Βραζιλία. Ο φοίνικας αυτός είναι ένα λεπτό δέντρο που φτάνει τα 25 μέτρα ύψος ενώ τα φύλλα του φτάνουν τα τρία μέτρα μήκος. Κάθε δέντρο φιλοξενεί από 3 εώς και 8 τσαμπιά από μούρα Acai.

Όταν ωριμάσουν τα Acai berries μοιάζουν ιδιαίτερα πολύ με τα μαύρα σταφύλια και τα βατόμουρα στην όψη αλλά δεν είναι τόσο «πλαδαρά» στη γεύση. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι το τεράστιο κουκούτσι που αποτελεί το 90% του κάθε μούρου και μόνο το 10% είναι ο πολτός και η φλούδα. Σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης υπερτροφής είναι ότι έχει πολύ ωραία γεύση, κάτι μεταξύ μούρων, κερασιών και σοκολάτας.!

Το Acai Berry αποτελούσε τη βασική τροφή διαφόρων φυλών της περιοχής του Αμαζονίου για πολλούς αιώνες. Οι άνθρωποι της περιοχής το καταναλώνουν μαζί με ψάρι, κρέας, σούπα ή από μόνο του σχεδόν σε κάθε γεύμα.
Το Acai Berry θεωρείται τόσο τονωτικό, ώστε λέγεται ότι οι πολεμιστές στο Αμαζόνιο το τρώγανε πριν πάνε στη μάχη. Αυτή η παράδοση μεταφέρθηκε έως σήμερα και κέρδισε δημοτικότητα, όταν άρχισαν να το χρησιμοποιούν οι φοιτητές των πολεμικών σχολείων του Jiu Jitsu.
Έτσι το Acai Berry έγινε σύντομα μέρος του τρόπου ζωής των Βραζιλιάνων. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί βασική τροφή 3 φυλών στο Βραζιλιάνικο Αμαζόνιο, απαρτίζοντας πάνω από το 40% της καθημερινής τους διατροφής σε βάρος! Πράγμα που καθρεφτίζει τη θρεπτική του αξία.

Το Acai Berry αναφέρεται στη Βραζιλία ως το Viagra του τροπικού δάσους. Οι Βραζιλιάνοι πιστεύουν απόλυτα ότι το Acai Berry δίνει δύναμη, ενέργεια και αντοχή. Στις παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα δείτε άτομα που κολυμπούν, κάνουν σέρφιγκ, παίζουν ποδόσφαιρο, κάνουν ποδηλασία, τρέχουν και ασκούνται στο Jiu-Jitsu. Θα προσέξετε, επίσης, ότι πολλοί από αυτούς κρατούν ένα μικρό μπολ φαγητού γεμάτο με μικρά μαύρα φρούτα σε μοβ χρώμα. Είναι τα Acai Berries και πωλούνται σε όλα τα beach bar κατά μήκος της παραλίας του Ρίο ντε Τζανέιρο
Πριν από 10 χρόνια, το Acai Berry ήταν ουσιαστικά άγνωστο έξω από τη Βραζιλία.
Τότε, δύο αδέρφια από την Καλιφόρνια που είχαν ως χόμπι τα extreme sports, οι Ryan και Jeremy Black άρχισαν να εισάγουν το Acai Berry από τη Βραζιλία στις ΗΠΑ. Κανείς έμπορος στην αμερικανική αγορά δεν είχε ακούσει το παραμικρό για αυτό το φρούτο μέχρι το 2000.
Όσον αφορά τη βιβλιογραφία, υπήρχε μόνο ένα βιβλίο, στα πορτογαλικά, ενός ερευνητή τροφών ονόματι Herve Rogez ο οποίος είχε επισκεφτεί τον Αμαζόνιο το 1994 και είχε περιγράψει το φρούτο.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του Rogez το Acai Berry έμοιαζε με την ελιά, ήταν θρεπτικό και λιπαρό περιέχοντας τα καλά λιπαρά, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά ενώ δεν περιείχε πολλά σάκχαρα. Ο ερευνητής ανέφερε ότι το Acai Berry είχε διπλάσια ποσότητα σε ανθοκυανίνες (κατηγορία αντιοξειδωτικών που ανήκουν στα φλαβονοειδή) από οποιοδήποτε άλλο γνωστό φρούτο και αυτό το απέδωσε στο γεγονός ότι το Acai έπρεπε να προστατευθεί από τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου που δεχόταν η συγκεκριμένη περιοχή.

Οι νέες τροφές που λανσάρονται στις ΗΠΑ συνήθως αντιμετωπίζονται με περιέργεια και καχυποψία κι έτσι οι αδελφοί Black είχαν να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια στην προσπάθειά τους να προωθήσουν το Acai Berry. Μέχρι το 2003, το Acai παρέμεινε ένα cult φρούτο, γνωστό μεταξύ των νέων που έκαναν extreme sport, σκέιτινγ και σέρφινγκ. Οι αδελφοί Black προσπαθούσαν να το κάνουν ευρύτερο γνωστό στις ΗΠΑ και έπεισαν ένα μοδάτο εστιατόριο του Los Angeles, το Sambazon, να φτιάξει πιάτα με Acai Berry ελπίζοντας ότι έτσι ότι θα διαφημιζόταν. Η τύχη σύντομα θα τους τους χαμογέλαγε καθώς το Acai είχε τα βασικά στοιχείο που απαιτούσε το αμερικανικό μάρκετινγκ: καλή γεύση, αντιοξειδωτικά και το μυστήριο του Αμαζονίου.

Εκείνη τη χρονιά, ο διάσημος δερματολόγος της Ν. Υόρκης Nicholas Perricone ο οποίος είχε γράψει το νούμερο 1 μπεστ σέλερ βιβλίο “The Wrinkle Cure” προωθούσε την θεωρία του ότι η κυτταρική φλεγμονή ήταν η βασική αιτία των χρόνιων παθήσεων και του γήρατος και ότι η διατροφή έπαιζε σ’ αυτό κρίσιμο ρόλο. Ετοιμάζοντας ένα νέο βιβλίο, ο Perricone σκέφτηκε να ζητήσει πληροφορίες για το Acai Berry από τους αδελφούς Black, οι οποίοι του προώθησαν την περιγραφή του Rogez. Το νέο βιβλίο του Perricone κυκλοφόρησε το 2003 και είχε τίτλο, “The Perricone Promise: Look Younger, Live Longer in Three Easy Steps” το οποίο επίσης έγινε νούμερο 1 μπεστ σέλερ και ήταν η αρχή της επιτυχημένης σταδιοδρομίας του Acai Berry. Ο Perricone έβαλε μια λίστα με σουπερφουντς (υπερτροφές) στο βιβλίο του και στην κορυφή της λίστας φιγουράριζε το Acai, μια τροφή που όπως προειδοποίησε ο δερματολόγος προς τους αναγνώστες του, «πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ σας».

Μετά από λίγους μήνες ο Perricone εμφανίστηκε στο σόου της Oprah Winfrey όπου εκθείασε τα καλά του άγνωστου φρούτου. Δεν είναι τυχαίο που η Oprah θεωρούνταν η γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ. Μετά από αυτή την εκπομπή, οι αδερφοί Black άκουγαν από ένα σωρό νέες ή γηραιές κυρίες να ρωτάνε που μπορούν να βρουν το Acai. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι αδερφοί Βlack έγιναν πλούσιοι και δεν ήταν οι μόνοι. Πολλοί άλλοι επιχειρηματίες μπήκαν στην αγορά λανσάροντας χυμούς με Acai Berry, ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές όπως η Anheuser-Busch και η PepsiCo.

Το πιο επιτυχημένο ίσως προϊόν Acai Berry στην αμερικανική αγορά ήταν το MonaVie που λάνσαρε η ομώνυμη εταιρεία ως έναν υγιεινό χυμό το 2005. Ο χυμός MonaVie πουλιόταν σε μπουκαλάκια κρασιού συνοδευόμενο από φυλλάδιο με πληροφορίες που θύμιζαν φάρμακο. Η εταιρεία, με πωλήσεις στην τριετία 2005-2008 που έφταναν τα 859 εκατομμύρια δολλάρια μπήκε στη λίστα με τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες των ΗΠΑ.
Αν κανείς προσέθετε και τις εξαγωγές σε 17 χώρες, οι πωλήσεις ξεπερνούσαν τα 2 δισεκατομμύρια δολλάρια.
Μετά τη βιομηχανία τροφίμων ακολούθησε η βιομηχανία καλλυντικών που λάνσαρε στην αγορά κρέμες δέρματος με Acai Berry στην τιμή των 50-70 δολλαρίων.
Η προώθηση του Acai Berry βασίστηκε αρχικά σε έρευνες που έδειχναν ότι το φρούτο είναι μια αντιοξειδωτική υπερτροφή (σουπερφουντ). Πολλές από τις μελέτες για το Acai Berry έχουν διεξαχθεί από την εταιρεία AIBMR Life Sciences με έδρα την Washington και χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία τροφίμων.
Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, μετά την επεξεργασία και η μετατροπή του φρούτου σε σκόνη, τα 100 γραμμάρια περιέχουν 534 θερμίδες, 52 γραμμάρια υδατάνθρακες (από τα οποία τα 44 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες) 8,1 γραμμάρια πρωτείνες και 32 γραμμάρια λίπος. Πρόκειται για έναν λιπαρό καρπό όπως είναι αυτός της ελιάς. Ένα άλλο κοινό στοιχείο που έχει το Acai με την ελιά στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του αποτελείται από το μονοακόρεστο ολεϊκό οξύ (56%) που ρίχνει τη κακή χοληστερόλη (χοληστερίνη).

Οι καρποί Acai Berry αποτελούν βόμβα θρεπτικών συστατικών. Το συγκεκριμένο είδος μούρου έχει τεράστια θρεπτική αξία με βάση τον άξονα «θρεπτική αξία ανά θερμίδα» σε σχέση με πολλά άλλα φρούτα και μούρα της κατηγορίας του.

Και όσον αφορά τη θρεπτική αξία δεν εννοούμε κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη μόνο, συζητάμε για μια πληθώρα μικροθρεπτικών συστατικών όπως:
αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών
σχεδόν όλο το σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β2, Β3) για ενέργεια και τόνωση του οργανισμού
βιταμίνη Ε
φώσφορο
ασβέστιο
κάλιο
φυσική βιταμίνη C για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
μαγνήσιο
ψευδάργυρο,
φυτικές ίνες
ωφέλιμα λιπαρά οξέα
ενώ είναι πλούσια σε μεγάλες ποσότητες από φυτικές πρωτεΐνες.

Ποιος όμως θα ήταν ο λόγος για να το προσθέσετε στη διατροφή σας; Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη για να πάρουμε την πλήρη εικόνα.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το βασικό πλεονέκτημα του φρούτου αυτού είναι οι μοναδικής αξίας αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Αυτές λοιπόν μαζί με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να είμαστε προστατευμένοι απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ο οργανισμός καταπολεμά πιο εύκολα τις ασθένειες και αναρρώνει πιο γρήγορα.
Καλή υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με μελέτες, το Acai συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Όλα αυτά φυσικά είναι κέρδος για την καρδιά μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χάρη στην περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και στερόλες ωφελεί στο μέγιστο την υγεία της καρδιάς μας. Είναι πλούσια σε ωμέγα 6 (Linoleic acid) και ωμέγα 9 (Oleic acid) ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Έρευνες δείχνουν πως τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην διατήρηση των υγιών επιπέδων της χοληστερίνης.

Παράλληλα με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, έρευνες έδειξαν πως τα μούρα Acai είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτοστερόλες (Β-σιτοστερόλη και καμπεστερόλη) που προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Οι ανθοκυανίνες ανήκουν σε ένα γκρουπ από φλαβονοειδή που προσδίδουν το ιδιαίτερο βαθύ χρώμα στα μούρα Acai. Τις συναντάμε επίσης σε φρούτα όπως τα μαύρα μούρα, τα σμέουρα και τα κόκκινα σταφύλια. Όσο περισσότερες έρευνες γίνονται σχετικά με τις ανθοκυανίνες τόσο πιο πολλά οφέλη για την υγεία προκύπτουν.

Οι ανθοκυανίνες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τα ένζυμα που καταστρέφουν το συνδετικό ιστό. Η αντιοξειδωτική τους ικανότητα αποτρέπει τις ελεύθερες ρίζες από την καταστροφή του συνδετικού ιστού ενώ συμβάλλουν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων αγγείων και αρτηριών.
Ακόμη συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας των ενδοθηλιακών κυττάρων εντός των αρτηριακών τοιχωμάτων εξασφαλίζοντας την ομαλή μικροκυκλοφορία.
Μούρα Acai και ενέργεια στο φούλ.
Τα μούρα Acai είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως το σύμπλεγμα βιταμινών Β, προσφέρουν υψηλά επίπεδα ενέργειας, αντοχής και τόνωσης του οργανισμού σε μια δύσκολη καθημερινότητα.
Απώλεια βάρους, λιποδιάλυση και γράμμωση.

Στόχος σας η απώλεια βάρους; Απώλεια πόντων στη περιοχή της κοιλιάς και των γλουτών; Τότε σίγουρα είστε σε πλάνο διατροφής που πρέπει να ελέγξετε τις θερμίδες που τρώτε, να μειώσετε τις λιγούρες και τα τσιμπολογήματα.
Πρέπει να στραφείτε σε τροφές που θερμίδα προς θερμίδα περιέχουν μεγάλη θρεπτική αξία καθώς αυτές αυξάνουν το μεταβολισμό και ενισχύουν την προσπάθειά σας.

Τέτοιες τροφές θα καλύψουν πλήρως τα διατροφικά σας κενά κατά τη διάρκεια της δίαιτας που ακολουθείτε ενώ παράλληλα θα σας χαρίσουν τόνωση, ενέργεια και ευεξία.

Τα αμινοξέα που περιέχει αυτός ο πολύτιμος καρπός, σε συνδυασμό με τα ιχνοστοιχεία, ενισχύουν το «χτίσιμο» και την αντοχή των μυών. Επιπλέον, επιταχύνουν την αναδόμησή τους σε περιπτώσεις τραυματισμών.
Σε όλη την παραπάνω διαδικασία τα μούρα Acai είναι ο ιδανικός σας σύμμαχος.

Συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού
Μειώνουν την όρεξη και τις λιγούρες
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Βελτιώνουν τη χώνεψη
Συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές
Ενισχύουν τη λιποδιάσπαση
Αποτρέπουν τη λιποαποθήκευση
Αντιγήρανση, ομορφιά και νεότητα

Θεωρείται εξαιρετική τροφή για την επιδερμίδα, καθώς από τη μια αναδομεί και ενυδατώνει το δέρμα σε βάθος και αφετέρου ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, αφήνοντας την επιδερμίδα λαμπερή, λεία και σφριγηλή.
Ένας από τους μεγάλους «εχθρούς» της υγείας είναι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχουν τα μούρα Acai βοηθούν τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για μια σειρά από βλάβες στα κύτταρά μας και στην εμφάνισή μας όπως:
πρόωρη γήρανση,
τριχόπτωση
ρυτίδες
θαμπάδα στο δέρμα
θαμπάδα στα μαλλιά

ΓΕΝΙΚA:
Το Acai Berry είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών στον κόσμο. Περιέχει δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι τα κόκκινα σταφύλια και τα μύρτιλλα. Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών για την υγεία είναι πολλαπλά: είναι αντιγηραντικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν το κίνδυνο του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
Περιέχει 10-100 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Οι ανθοκυανίνες είναι τα αντιοξειδωτικά που δίνουν στο Acai Berry το βαθύ πορφυρό χρώμα, βοηθώντας στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης, αποτρέποντας τους θρόμβους στο αίμα και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Περισσότερο από το 50% του φρούτου είναι λιπαρά, από τα οποία 74% είναι ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, που βελτιώνουν το καρδιοαγγειακό σύστημα, προάγουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύουν από τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές προσβολές, μειώνουν το κίνδυνο για καρκίνο το προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Είναι εξαιρετική πηγή αμινοξέων και πρωτεϊνών. Δεκαεννέα διαφορετικοί τύποι αμινοξέων έχουν εντοπιστεί στο Acai Berry. Περιέχει 8γρ πρωτεΐνης/ 100γρ φρούτου.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Μεταξύ των βιταμινών και μετάλλων που περιέχει, είναι Βιταμίνη A, Βιταμίνη B1, Βιταμίνη B2, Βιταμίνη B3, Βιταμίνη C, Βιταμίνη E, ασβέστιο, χαλκός, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψης, καταπολεμούν την παχυσαρκία, σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Περιέχει φυτικές στερόλες. Τρεις γνωστές φυτικές στερόλες που έχουν εντοπιστεί στο Acai Berry είναι η Β-σιτοστερόλη, η καμπεστερόλη και η σιγμαστερόλη. Οι φυτικές στερόλες μειών
ουν τη χοληστερόλη και συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Το Acai Berry είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες φρούτο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν ότι ο χυμός Acai ανεβάζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα κατά 2,3 φορές και ο πολτός του κατά τρεις φορές. Αυτή η ιδιότητα το καθιστά υπερ-τροφή.

Άλλες μελέτες βρήκαν ότι το Acai μειώνει τη φλεγμονή, ανακουφίζοντας ασθενείς με ινομυαλγία και αυτοάνοσα νοσήματα από τους πόνους στις αρθρώσεις. Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι το Acai προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση και τις νευρολογικές παθήσεις.

Αυτά είναι μόλις μερικά από τα διατροφικά οφέλη και τις ιδιότητες που έχουν τα εξωτικά μούρα Acai. Σημειωτέον ότι τα μούρα Acai δεν καλλιεργούνται σε φάρμες λόγω τις ιδιαιτερότητάς τους. Μαζεύονται με τον παραδοσιακό τρόπο από τις περιοχές που προαναφέραμε και ως εκ τούτου δεν περιέχουν ούτε χημικά λιπάσματα ούτε φυτοφάρμακα.

Δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο σε φρέσκια μορφή, γιατί το φρούτο χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά μερικές ώρες μετά από την συγκομιδή του. Γι` αυτό και τα καλύτερα προϊόντα είναι αυτά που περιέχουν λυοφιλοποιημένο Acai Berry.Πηγές: https://www.mednutrition.gr https://www.healthview.gr https://www.vita.gr https://healthia.gr/7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|EC71F94C-B020-4754-ABD7-6DDC0972A22A
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|24B56C3A-0734-41D5-9FA6-DADE3DD2005C
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok