Τρόποι καταπολέμησης τους στρές οταν μιλάμε μπροστά σε κοινό
Κοινοποίηση
Όλοι νοιώθουν νευρικά προτού δώσουν μια ομιλία μπροστά σε κοινό. Δεν παίζει ρόλο αν είναι ο πρώτος σου ή ο χιλιοστός σου λόγος. Οι στιγμές πριν ανέβεις στην σκηνή, πριν πιάσεις το μικρόφωνο ποτέ δεν είναι εύκολος και ανέμελες. Παρόλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου αντιλήφθηκα ότι λίγη ένταση (θετικό στρες) βοηθάει αν ξέρεις πως να το χρησιμοποιήσεις σωστά.
Το στρες που νοιώθουμε πριν την ομιλία δεν είναι παρά μια μικρή ανησυχία. Για να το ξεπεράσεις, φάε ένα ισορροπημένο γεύμα λίγες ώρες πριν πιάσεις το μικρόφωνο, περπάτησε στην φύση, κάνε λίγες ασκήσεις χαλάρωσης, κάνε διαλογισμό. Επίσης πιες αρκετά υγρά.
Επίσης το συναίσθημα του «τα ξεχνώ όλα λίγα λεπτά πριν την ομιλία» συμβαίνει όταν δεν έχουμε προετοιμαστεί αρκετά και σωστά. Μια σωστή και επαρκή προετοιμασία είναι το καλύτερο μέσο για να μπορέσουμε να είμαστε ήρεμοι και συγκεντρωμένη στην δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Για αυτό μην αφήνεις τα πράγματα να τα μάθεις τελευταία στιγμή γιατί η γνώση του «δεν τα ξέρω καλά» μας αγχώνει όσο τίποτα άλλο. Γενικώς ετοιμάσου καλά και την ώρα πριν την ομιλία προσπάθησε να βρεις τρόπους να χαλαρώσεις (υπάρχουν διάφορες τεχνικές) ώστε να παραμείνεις κυρίαρχος της κατάστασης.
Μάθε πολύ καλά το άνοιγμα τα ομιλίας σου και τις μεταβιβάσεις σου από ένα σημείο στο άλλο. Να είσαι έτοιμος για το απρόβλεπτο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι δεν θα είναι ακριβώς όπως το περίμενες. Όταν είσαι πνευματικά έτοιμος για το απρόβλεπτο είναι ευκολότερο να χειριστείς ψύχραιμα, με χιούμορ και με χάρη οτιδήποτε προκύψει και μετά να επανέλθεις πάλι στην προγραμματισμένη ροή της παρουσίασής σου.
Πίστευε σε αυτά που διδάσκεις. Αν δεν πιστεύεις στα λόγια σου, στο περιεχόμενο της ομιλίας σου , αυτό θα σε σαμποτάρει και δεν θα μπορείς να αποδώσεις ικανοποιητικά. Να μιλάς για πράγματα που γνωρίζεις και πιστεύεις με πάθος. Αν αμφιβάλλεις, αυτό θα μειώσει την αυτοπεποίθησή σου και θα μετατραπεί σε νευρικότητα και σε έλλειψη πάθους.
Να θυμάσαι ότι αργά ή γρήγορα θα σου τύχει και μια άτυχη μέρα, ένα άκομψο σχόλιο ή άστοχο αστείο. Μπορεί και να ξεχάσεις και μερικές προτάσεις. Συμβαίνει στον καθένα. Μην το βάλεις στα πόδια.
Πάρε μια δυο ανάσες, χαλάρωσε και προχώρησε πιο κάτω. Πιθανόν και να μη γίνει αντιληπτό.
Και ένας ομιλητής δεν κρίνεται μόνο από μια πρόταση, μόνο από ένα πράγμα.
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|E611B560-564D-401B-995C-FCA15D1587B9
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|556CF875-FEF6-4AA1-A0B4-21C5A418AD4C