Από το «δεν μπορώ» στο «θέλω» και «μπορώ»

Κοινοποίηση

5 βήματα για να βαδίσεις τον δρόμο της αλλαγής.

Πόσο εύκολο είναι τελικά να αντικαταστήσουμε τις λέξεις «δεν μπορώ», «ποτέ» και «ίσως» με τις λέξεις «μπορώ», «όταν» και το βασικότερο όλων «θέλω»; Ποια εμπόδια θέτουμε στον ίδιο μας τον εαυτό για να μην μπούμε σε διαδικασία αλλαγής;


Αλλαγή… μια λέξη πολύ-συζητημένη. Η συγκυρία που όλοι βιώσαμε μας «ανάγκασε» να αναθεωρήσουμε ή καλύτερα να επαναξιολογήσουμε τις συνθήκες της ζωής μας, την καθημερινότητα μας, την επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους και εν τέλει να αναρωτηθούμε τι πραγματικά έχει νόημα στη ζωή μας και την καριέρα μας.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα αλλαγής και αν ναι πώς γίνεται; Η απάντηση είναι ότι φυσικά υπάρχει, όπως υπάρχουν και τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε την αλλαγή την οποία επιθυμούμε. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν υπάρχουν συνταγές αλλαγής, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα για να ξεκινήσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε στην πορεία τον δικό μας δρόμο, τη δική μας προσωπική συνταγή.

Βήμα 1: Βρες το τι και το γιατί
Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε και είναι και το πιο σημαντικό είναι να βρούμε τι θέλουμε να αλλάξουμε και γιατί. Το γιατί θέλουμε την αλλαγή είναι καθοριστικό, διότι θα μας προσφέρει την εσωτερική παρακίνηση που χρειαζόμαστε και τη δύναμη για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της αλλαγής. Έχει παρατηρηθεί ότι, όταν απαντάμε στο «γιατί», στην ουσία ανακαλύπτουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας, με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο δημιουργικοί και επικεντρωμένοι στον στόχο μας.

Βρίσκοντας το «τι» και το «γιατί», αυτό που στην πραγματικότητα κάνουμε είναι να δημιουργούμε το προσωπικό μας όραμα που θα γίνει οδηγός μας στο δρόμο της αλλαγής.

Το όραμα είναι πολύ σημαντικό και για να έχει επιτυχία χρειάζεται να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.
Να έχει συγκεκριμένους στόχους.
Να είναι μετρήσιμο.
Να σε ενθουσιάζει.
Να αφορά όλους τους τομείς της ζωής σου.
Να εστιάζει στο μέλλον.
Να μην σε αγχώνει σχετικά με τη γνώμη των άλλων.
Βήμα 2: Προσδιόρισε την παρούσα κατάσταση σου
Η παρούσα κατάσταση συνήθως ορίζεται από μια ανάλυση των πόρων που έχουμε. Πόροι ορίζονται υλικοί και άυλοι. Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε και τι χρειαζόμαστε για την υλοποίηση του οράματος και των επιμέρους στόχων μας.

Στο στάδιο αυτό οφείλουμε να εξετάσουμε και να διαγνώσουμε τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που αναστέλλουν την επιτυχία μας και την αλλαγή μας.

Όποια αλλαγή και να σχεδιάζουμε είναι αναπόφευκτο ότι θα συναντήσουμε εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια καθώς και απειλές. Αυτά με την κατάλληλη βοήθεια μπορούμε να τα διαγνώσουμε, να τα διαχειριστούμε και εν τέλει να τα ξεπεράσουμε.

Βήμα 3: Σχεδίασε την αλλαγή
Το επόμενο στάδιο είναι ο σχεδιασμός. Εφόσον έχουμε καθορίσει τι θέλουμε να κάνουμε και έχουμε εντοπίσει και αναλύσει τους πόρους μας και τα εμπόδια μας, προχωράμε στο σχεδιασμό των επιμέρους κινήσεων που χρειάζεται να κάνουμε, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των στόχων μας.

Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι:

Δημιουργία πλάνου μετρήσιμων στόχων 90 ημερών έτσι ώστε να μπορούμε να μετράμε πιο εύκολα τα αποτελέσματα. Η επίτευξη μικρών στόχων μας δημιουργεί περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Δημιουργία καθημερινών εργασιών – ρουτινών που μας βοηθούν να αλλάξουμε συνήθειες και τονώνουν την εσωτερική μας παρακίνηση και μας κάνουν να ζούμε με ενθουσιασμό.
Προσαρμογή του περιβάλλοντος που ζούμε σύμφωνα με τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε με στόχο την χαλάρωση, την αύξηση της δημιουργικότητας, την ενδυνάμωση μας.
Εστίαση στο αποτέλεσμα.
Η δημιουργία καθημερινών διαδικασιών/ρουτινών που μας δημιουργούν ενθουσιασμό θα μας βοηθήσει ώστε να αποδώσουμε τα μέγιστα. Η μεγάλη απόδοση δημιουργεί αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση δημιουργεί μεγαλύτερη φαντασία και ενθουσιασμό. Η φαντασία και ο ενθουσιασμός μας οδηγεί να σκεφτόμαστε χωρίς όρια, χωρίς παρωπίδες «think big!» και διαφορετικά για τον εαυτό μας.

Βήμα 4: Δες την όλη διαδικασία σαν έναν δρόμο προσωπικής ανάπτυξης
Η όλη διαδικασία αλλαγής οφείλει να έχει ως απώτερο στόχο την προσωπική μας ανάπτυξη. Στη πορεία αυτή χρειάζεται να κάνουμε τα εξής:

Εμβάθυνση της αυτογνωσίας και ενίσχυση της αυτορρύθμισης.
Ανάπτυξη θετικών συμπεριφορών με εστίαση στη λύση.
Εστίαση στη δράση, την επίτευξη στόχων και την αλλαγή.
Εντοπισμός και αξιοποίηση θετικών στοιχείων του χαρακτήρα.
Ενίσχυση της αυτογνωσίας.
Καλλιέργεια δεξιοτήτων
Διαχείριση επιτυχιών & αποτυχιών.
Βήμα 5: Μην ξεχνάς την ανάδραση
Η διαδικασία της ανάδρασης είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υλοποίησης της αλλαγής, ώστε να βλέπουμε ακριβώς που βρισκόμαστε κάθε φορά κατά τη διαδικασία αυτή και κατ’ επέκταση να αξιολογούμε τι πάει καλά και τι όχι και εν τέλει να αναπροσαρμόζουμε τις κινήσεις μας.

Μερικές ερωτήσεις που μπορούμε να θέσουμε είναι:

Τι πήγε καλά;
Ποιες είναι οι σημαντικές νίκες μας;
Τι έχουμε μάθει;
Τι μας δημιούργησε περισσότερο ενθουσιασμό;
Τι χρειάζεται να αλλάξουμε;
Πώς θα αναδιαμορφώσουμε το πλάνο μας τις επόμενες 90 μέρες, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται αλλαγή;

Ποιες 3 με 5 επιτυχίες θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά για την υλοποίηση του οράματος μας;






Πηγή.thriveglobal.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|EEEF21B0-D909-47ED-B837-52B0119093B8
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|5FE25E11-B87D-488F-9D19-6F5E6F2C1A14
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok