15 Ερωτήσεις για Εύρεση & Αξιολόγηση Επιχειρηματικών και μη Ευκαιριών

Κοινοποίηση

Συχνά, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που κάνω με πολλούς ανθρώπους, αλλά και κάτω από διάφορα άρθρα που ποστάρω στα social media, με αντικείμενο τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν στην αγορά σήμερα, δέχομαι κάποια σχόλια όπως: «Ποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες όταν δεν υπάρχουν λεφτά;» Αυτά τα σχόλια προέρχονται από ανθρώπους απογοητευμένους από την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η χώρα μας ή από ανθρώπους (οι οποίοι δυστυχώς είναι αρκετοί και υπήρχαν και προ κρίσης) που έχουν μία αρνητική στάση ζωής και προτιμούν να βλέπουν το δένδρο και όχι το δάσος. Προτιμούν να εστιάζονται μόνο στα προβλήματα και δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να δουν τις πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να κρύβονται πίσω απ’ αυτά.

Η ζωή μου (όποιοι με ξέρουν το γνωρίζουν) δεν ήταν ποτέ εύκολη (και ούτε είναι). Δεν μου ήρθε τίποτα εύκολα και δεν μου χαρίστηκε ποτέ τίποτα. Ίσα ίσα θα έλεγα… Όμως πάντα η στάση που κρατώ απέναντι στη ζωή διέπεται από θετικότητα (φυσικά και δεν πετάω στα σύννεφα) και από μία θέληση να μην το βάζω ποτέ κάτω. Κι αυτό, παρ’ όλο που είναι πολύ κουραστικό και πολλές φορές εξουθενωτικό, με έχει βοηθήσει να προχωρώ, να δημιουργώ και να ολοκληρώνω πολλά projects (και η αποτυχία είναι μέρος της ζωής μας) επιτυχώς. Με έχει οδηγήσει στο να νιώθω ζωντανή. Σίγουρα υπάρχουν πολλές στιγμές που τα βλέπω όλα μαύρα, αλλά ευτυχώς αυτό κρατάει λίγο, γιατί πολύ απλά δεν το επιτρέπω να με καπελώσει.

Έτσι λοιπόν, επιλέγω να ψάχνω πάντα τις ευκαιρίες πίσω από κάθε πρόβλημα, πίσω από κάθε πρόκληση που υφίσταται, τόσο στη δική μου ζωή όσο και κατά τη διάρκεια των business/executive coaching που υλοποιώ. Γιατί πραγματικά πρόκειται για επιλογή. Πρόκειται για την οπτική γωνία που επιλέγει κανείς να δει τα πράγματα που συμβαίνουν τόσο στη ζωή του όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον που ζει. Και αν δούμε την ιστορία του ανθρώπου πάνω στη Γη αλλά και το πώς λειτουργεί η Φύση, θα κατανοήσουμε πλήρως τον μηχανισμό που οδηγεί την εξέλιξη ο οποίος συνδέεται άμεσα με το «άνοιγμα της πόρτας στην παρακείμενη δυνατότητα», όπου η παρακείμενη δυνατότητα δεν είναι τίποτα άλλο από κρυμμένες ευκαιρίες. Από ένα δυναμικό νέων ιδεών που αναζητούν ανθρώπους που θα τις πραγματοποιήσουν.. ή όχι!
Η επιχειρηματικότητα και οι ευκαιρίες

Η επιχειρηματικότητα, ειδικά τα τελευταία χρόνια προωθείται από διάφορα lobbies του σύγχρονου καπιταλισμού ως η μόνη διέξοδος από την οικονομικοκοινωνική και πολιτισμική κρίση που επικρατεί σε όλη τη Γη. Βέβαια, αυτά τα lobbies προωθούν την ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, όμως λόγω του ότι λειτουργούμε μέσα σε ένα αυτοοργανούμενο σύστημα που είναι η Φύση και το Σύμπαν, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιστέκονται και που μέσα από τις ιδέες τους δημιουργούν και εφαρμόζουν νέες μορφές επιχειρηματικότητας που είναι αειφορικές, δίκαιες και σέβονται τον άνθρωπο και τον πλανήτη που τον φιλοξενεί. Αυτή η «καλή» ή η «διευρυμένη επιχειρηματικότητα» όπως την ονομάζω διέπεται από κάποιες νόρμες και απαιτεί τη χρήση business εργαλείων για να είναι βιώσιμη, δίκαια αποδοτική και αποτελεσματική για την Ανθρωπότητα.

Ακούμε παντού, σε συζητήσεις, σε συνέδρια, σε βίντεο στο Youtube ή διαβάζουμε σε βιβλία, επιστημονικά άρθρα ή blog posts ότι η ανάπτυξη θα προέλθει μέσα από νέες ιδέες που μεταφράζονται σε καινοτόμα projects και καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσπαθούμε όλοι να βλέπουμε πίσω από το πέπλο ώστε να ανακαλύπτουμε τις ευκαιρίες που υφίστανται. Όμως όλες οι ευκαιρίες δεν είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες. Δεν οδηγούν στην αειφόρο ανάπτυξη και στην καλυτέρευση τόσο της δικής μας ζωής όσο και των συνανθρώπων μας.

Άρα λοιπόν το πρώτο βήμα είναι να βρούμε τις προκλήσεις και να ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες και στη συνέχεια να τις αξιολογήσουμε ώστε να πάρουμε την τελική μας απόφαση για το αν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των ιδεών μας που προκύπτουν από αυτές.
Οι προκλήσεις και η αξιολόγηση των ευκαιριών

Και πώς μπορούμε να βρούμε πιθανές ευκαιρίες που υπάρχουν τριγύρω μας και να τις αξιολογήσουμε ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε παρακάτω ή όχι; Μία πρώτη και γρήγορη προσέγγιση (φυσικά δεν φτάνει μόνο αυτό) είναι να απαντήσουμε στις παρακάτω δεκαπέντε (15) ερωτήσεις οι οποίες βασίζονται στο Πλαίσιο Διαχείρισης Ιδέας. Μπορεί να μας απασχολούν διάφορα θέματα. Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές προκλήσεις γύρω μας και στη ζωή μας. Για κάθε μία απ’ αυτές απαντούμε ξεχωριστά τις προαναφερόμενες ερωτήσεις.

Ποια είναι η πιο σημαντική πρόκληση που υφίσταται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, στην επιχείρησή μας, στη ζωή μας;
Ποιο είναι το πρόβλημα ή η ανάγκη που υφίσταται πίσω από αυτήν την πρόκληση;
Γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα ή η ανάγκη είναι σημαντικό/σημαντική;
Από πού πηγάζει αυτό το πρόβλημα ή η ανάγκη;
Ποια είναι εκείνη η ιδέα που μπορεί να δώσει μία απάντηση σ’ αυτό το πρόβλημα ή σ’ αυτήν την ανάγκη;
Ποια είναι τα πρώτα πέντε (5) βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα μας;
Τι πόρους χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε την ιδέα μας; (χρόνος, άνθρωποι, χρήματα, ενέργεια)
Ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε;
Τι κέρδος θα υπάρχει από την υλοποίηση του project της ιδέας μας; (το κέρδος δεν αφορά μόνο το οικονομικό κομμάτι αλλά γενικότερα την αξία που προσφέρουμε στους ανθρώπους αλλά και στον πλανήτη)
Το κέρδος υπερισχύει έναντι του πιθανού κόστους που θα πρέπει να πληρώσουμε; ; (το κόστος δεν αφορά μόνο το οικονομικό κομμάτι αλλά γενικότερα οτιδήποτε αρνητικό μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή της ιδέας μας)
Τι είδους έλεγχο θα έχουμε πάνω στο συγκεκριμένο project και στο αποτέλεσμα αυτού;
Με ποιους θα συνεργαστούμε για να υλοποιήσουμε το project; Ποια άτομα θα απαρτίζουν τη βασική ομάδα έργου; Έχουν αυτοί οι άνθρωποι το ίδιο «Γιατί» με μας;
Αυτό το project μας αποκλείει από την υλοποίηση άλλων; Σε τι πρέπει να πούμε «ναι» και σε τι «όχι»;
Θα νιώθουμε καλά κατά τη διάρκεια υλοποίησης του project και με το τελικό αποτέλεσμα;
Ταιριάζει αυτό το project με το δικό μας Vantage Angle;

Για μένα η ζωή δεν έχει κανέναν νόημα αν δεν αναζητούμε και δεν προσπαθούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις της. Τότε αισθάνομαι ότι ζω «αληθινά». Οι προκλήσεις είναι πάντα καμουφλαρισμένες ευκαιρίες που ψάχνουν να βρουν αποδέκτη ο οποίος είναι «ανοικτός», δημιουργικός, μεθοδικός και μαχητικός.

Και όπως είπε και ο Eric Roth… “Our lives are defined by opportunities, even the ones we miss.”

Πηγή.Δήμητρα Ζερβάκη



7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|6DDAF442-9F38-421B-9B8B-373E08753300
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|0B6B9AAA-BA6E-4553-AFC3-B8906EC700FA
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok