Business Education: Στήριγμα και κινητήριος μοχλός του σύγχρονου επιχειρείν

Κοινοποίηση
Τόσο η πρακτική εμπειρία όσο και πολλαπλές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι επιχειρηματικές σπουδές και ιδιαίτερα αυτές σε μεταπτυχιακό επίπεδο αξιολογούνται θετικά από εργοδότες και εργαζόμενους. Το σύγχρονο απαιτητικό περιβάλλον άλλωστε επιβάλλει τη ζήτηση κατάλληλα καταρτισμένων στελεχών σε παραδοσιακές αλλά και νέες περιοχές που αφορούν στο management. Οι επιχειρηματικές σπουδές, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύονται τόσο σε στήριγμα όσο και σε κινητήριο μοχλό των επιχειρήσεων.

Οι ραγδαίες αλλαγές που βιώνει ο σύγχρονος επιχειρηματικός κόσμος και ο ακραίος ανταγωνισμός που επικρατεί δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες για καταρτισμένα στελέχη. Οι επιχειρηματικές σπουδές είναι το ισχυρότερο μέσο επίτευξης αυτού του στόχου και για αυτό εργαζόμενοι και εργοδότες αναγνωρίζουν τη σημασία τους για την επιτυχία σε προσωπικό και εταιρικό επίπεδο.

Η ίδια η επιβίωση των εταιρειών σήμερα και η μακροημέρευση εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από την προστιθέμενη αξία που μόνο ένα σωστά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να διαχειριστεί τις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες ευκαιρίες μπορεί να προσδώσει αξία. Οι επιχειρηματικές σπουδές προσφέρουν γνώση και εξειδίκευση και αποτελούν ένα από τα πλέον κυρίαρχα μέσα -σε επίπεδο κυρίως μεταπτυχιακών προγραμμάτων- επικαιροποίησης και διαρκούς αναβάθμισης αυτής της γνώσης.

Τα οφέλη που προσφέρουν οι επιχειρηματικές σπουδές είναι αδιαμφισβήτητα. Όπως εξηγεί ο Δρ. Κυριάκος Κυριακόπουλος, Καθηγητής Στρατηγικής & Marketing, Αντιπρύτανης Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων ALBA Graduate Business School, The American College of Greece: «Τα μεταπτυχιακά ενισχύουν την ικανότητα επίλυσης εταιρικών προβλημάτων και λήψης αποφάσεων, πράγμα που ενισχύει την προστιθέμενη αξία των υποψηφίων.

Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκθέτει τον υποψήφιο σε εμπειρίες και γνώσεις πέρα από τη συγκεκριμένη θέση και κλάδο και άρα τονώνει την ολιστική αντίληψη που με τη σειρά της αποτελεί κρίσιμο κριτήριο σε θέσεις ευθύνης, ενώ επιτρέπει στον υποψήφιο να οικοδομήσει νοοτροπία και ικανότητα συνεχούς μάθησης σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από απαξίωση πολλών επαγγελμάτων και δεξιοτήτων και ταυτόχρονα απαιτεί νέες δεξιότητες.
Τέλος, επιτρέπει στους υποψήφιους να χτίσουν ένα διευρυμένο επαγγελματικό δίκτυο που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για αλλαγή κλάδου ή τμήματος αλλά και θέσης».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ζήτηση για στελέχη με MBA και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σχετικών με τη διοίκηση και το επιχειρείν αυξάνεται κάθε χρόνο.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη «2017 Corporate Recruiters Survey Report», η οποία διεξήχθη τον Μάρτιο του 2017 από την GMAC σε συνεργασία με την EFMD, το MBA Career Services και το Employer Alliance, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 628 εταιρείες από 51 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο και η οποία εξετάζει τη ζήτηση για κατόχους MBA και μεταπτυχιακών τίτλων σε επίπεδο master, μέσα στο 2017 σχεδόν εννιά στις δέκα εταιρείες (86%) δήλωσαν ότι περιελάμβαναν στα σχέδιά τους την πρόσληψη κατόχων MBA, υποδηλώνοντας μία σαφή αύξηση από την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι εταιρείες που προχώρησαν σε προσλήψεις κατόχων MBA τίτλων το 2016 ανήλθαν στο ποσοστό του 79%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 59% των εργοδοτών τείνει να αναζητά κατόχους Master in Management, σε σχέση με το 50% της προηγούμενης χρονιάς. Αντίστοιχα, αυξημένα ποσοστά εργοδοτών σχεδιάζουν επίσης να προβούν σε προσλήψεις στελεχών με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στα χρηματοοικονομικά και τη λογιστική.

Εκτός από τα παραδοσιακά MBA, οι νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η ψηφιακή εποχή αυξάνουν τη ζήτηση και σε σχετικούς με την πληροφορική κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων.
Πιο συγκεκριμένα, το 30% των εταιρειών έχει προχωρήσει ή σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων σε Data Analytics και πληροφοριακών συστημάτων. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να αυξάνει στις μεγαλύτερες εταιρείες, αφού αγγίζει το 49% για τις εταιρείες της λίστας Fortune 100 και το 40% για αυτές στην Fortune 500.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργοδότες εμφανίζονται διατεθειμένοι να αυξήσουν τις αμοιβές σε νεοεισερχόμενους εργαζόμενους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων στη διοίκηση επιχειρήσεων. Παράλληλα, τρεις στους πέντε εργοδότες (59%) προτίθενται να είναι ανοιχτοί στην προοπτική να προσλάβουν στελέχη από άλλες χώρες, γεγονός που είναι ενδεικτικό τόσο του πόσο σημαντικό θεωρούν οι επιχειρήσεις ένα business μεταπτυχιακό τίτλο, όσο και της περαιτέρω αύξησης του ανταγωνισμού στον πόλεμο των ταλέντων.

Στην Ελλάδα της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης τα πράγματα είναι ως ένα σημείο διαφορετικά. Οι εταιρείες προφανώς αναζητούν τους βέλτιστα καταρτισμένους εργαζόμενους, πόσο εύκολο είναι όμως να τους στηρίξουν; «Η κρίση επηρέασε αρνητικά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των στελεχών τους για συνέχιση σπουδών», υποστηρίζει ο Δρ. Κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι:

«Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, όμως, που κυοφορούνται εδώ και χρόνια (ψηφιακός μετασχηματισμός, πελατοκεντρικότητα) αλλά επιταχύνονται δραματικά από την ανατροπή του οικονομικού και επιχειρηματικού μοντέλου στη χώρα μας (εξωστρέφεια, καινοτομία, δημιουργία ταλέντου) δημιουργούν νέες προϋποθέσεις επιτυχίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σε αυτό το νέο περιβάλλον ανταγωνισμού χωρίς σύνορα, οι εταιρείες αρχίζουν και επενδύουν σε ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα σπουδών αλλά και επιδότηση σπουδών σε ΜΒΑ και εξειδικευμένα Master. Το παράδοξο είναι ότι σε μια εποχή υψηλής ανεργίας, οι εταιρείες έχουν δυσκολία να εντοπίσουν άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και των επιχειρήσεών μας!».

πηγή.hrpro.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|9DAA8125-1EDA-4FD6-8A3C-6EEF9E8E9700
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|32D8D2E3-6D15-4245-9249-7C4340DBB334
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok