Δερματικά Κονδυλώματα-Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

Κοινοποίηση



Δερματικά Κονδυλώματα HPV

Ορισμός


Τα δερματικά κονδυλώματα HPV οφείλονται σε στελέχη του HPV χαμηλού κινδύνου, στελέχη δηλαδή που δεν είναι καρκινογόνα. Τέτοιου είδους στελέχη, μπορεί να συνυπάρχουν στις βλάβες των δερματικών κονδυλωμάτων ταυτόχρονα με στελέχη υψηλού κινδύνου. Η ταυτοποίηση στελεχών του HPV σε δερματικά κονδυλώματα αναδεικνύει στελέχη χαμηλού κινδύνου, αλλά και στελέχη υψηλού κινδύνου.

Συμπτώματα Κονδυλωμάτων

Συνήθως τα κονδυλώματα, δεν δημιουργούν ενόχληση. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν στον ασθενή κνησμό, καύσο και πόνο ενώ μπορεί να αιμορραγήσουν.

Μορφές Κονδυλωμάτων

Οι μορφολογικοί τύποι κονδυλωμάτων που συναντούμε είναι έξι:

Μορφή μικρού κουνουπιδιού, ανοιχτού ή σκούρου χρώματος
Μορφή μικρού και λείου λόφου, στο χρώμα της επιδερμίδας
Μορφή με υπερκερατωσική επιφάνεια, ανάγλυφη και τραχεία
Μορφή επίπεδη, σαν κηλίδα σκούρου χρώματος
Μορφή νηματοειδής δίκην θυσάνου, συνήθως ανοιχτόχρωμη
Μορφή με μίσχο, δίκην θηλωμάτων, συνήθως σκουρόχρωμη

Εντόπιση Κονδυλωμάτων

Στις γυναίκες τα περισσότερα κονδυλώματα εμφανίζονται στην περιοχή του αιδoίου, του περινέου και της περιπρωκτικής περιοχής.

Στους άντρες τα περισσότερα κονδυλώματα εμφανίζονται στο πέος, στο όσχεο, στην ουρήθρα και στην περιπρωκτική περιοχή.

Οι εντοπίσεις των δερματικών κονδυλωμάτων είναι στα χείλη του αιδοίου και στην είσοδο του κόλπου, στον πρωκτό, στην κεφαλή και στο σώμα του πέους, αλλά και σε περιοχές που δεν καλύπτει το προφυλακτικό όπως στη βάση του πέους, στο όσχεο, και σε γυναίκες και άνδρες, στην περιπρωκτική περιοχή, στο περίνεο, στο εφήβαιο, στους βουβώνες και στους άνω μηρούς.

Οι εντοπίσεις στις περιοχές που δεν καλύπτει το προφυλακτικό είναι πλέον συχνότατες λόγω της χρήσης προφυλακτικού και της ταυτόχρονης αγνόησης του κινδύνου μετάδοσης πέραν της περιοχής που καλύπτει αυτό.

Σπανιότερες εντοπίσεις είναι τα χείλη του στόματος, η γλώσσα, η στοματική κοιλότητα, η υπερώα (ουρανίσκος) και ο φάρυγγας. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ιστορικό στοματογεννητικού σεξ.

Συχνές Ερωτήσεις

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

1. Τι είναι τα οξυτενή ή δερματικά κονδυλώματα και πως μεταδίδονται;

Τα οξυτενή ή δερματικά κονδυλώματα είναι βλάβες οι οποίες εμφανίζονται στην γεννητική και περιγεννητική περιοχή και μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί επίσης να γίνει μέσω της έντονης τριβής με μολυσμένα δάκτυλα ή μολυσμένα αντικείμενα (sex toys).

2. Γιατί κόλλησα αφού έγινε χρήση προφυλακτικού;

Το προφυλακτικό καλύπτει μόνο την περιοχή του πέους. Επομένως τόσο η βάση του πέους όσο και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα (περιγεννητική περιοχή), μένουν εκτεθειμένες. Έτσι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί κατά την σεξουαλική επαφή από τον ένα σύντροφο στον άλλον.

3. Έχω δερματικά κονδυλώματα. Τι να κάνω με τον/την σύντροφο μου;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε διαγνωστεί με δερματικά κονδυλώματα, είναι να ενημερώσετε όλους τους ανθρώπους που ήρθατε σε ερωτική επαφή κατά το τελευταίο οκτάμηνο έτσι ώστε να εξεταστούν από έναν δερματολόγο – αφροδισιολόγο. Κατά την διάρκεια της θεραπείας, θα σας υποδείξει ο γιατρός σας πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να απέχετε από τις σεξουαλικές δραστηριότητες.

4. Για ποσό χρονικό διάστημα θα εμφανίζονται οι βλάβες;

Οι βλάβες θα εμφανίζονται όλο και περισσότερες αν δεν υπάρξει αναλυτική ανίχνευση και ενδελεχής θεραπεία ακόμη και των μικροσκοπικών βλαβών.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην οριστική εξάλειψη των βλαβών παίζει ο τρόπος θεραπείας που ακολουθείται και η διαρκής προσπάθεια για έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση των πιθανών θυγατρικών βλαβών που δικαιούνται να έχουν δρομολογηθεί πριν την αφαίρεση των αρχικών βλαβών.
Δεδομένου του ότι ο χρόνος επωάσεως μπορεί να διαρκεί έως και οκτώ μήνες, είναι απαραίτητη η διαρκής αυτοεξέταση και η μηνιαία δερματολογική εξέταση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι επί οκτώ συνεχόμενους μήνες, δεν υπάρχει καμιά βλάβη.

5. Με ποια μέθοδο αφαιρούνται τα δερματικά κονδυλώματα;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να αφαιρεθούν τα δερματικά κονδυλώματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους θεραπείας πατήστε εδώ.

6. Τι πρέπει να προσέχω κατά την περίοδο της θεραπείας;

Κατά την περίοδο της θεραπείας θα πρέπει να προσέχετε πολύ τις σεξουαλικές επαφές αλλά και τις μεθόδους αποτρίχωσης. Επιπλέον θα πρέπει να τηρείται με μεγάλη προσοχή τις όποιες οδηγίες σας έχει δώσει ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος που σας παρακολουθεί. Διαβάστε επιπλέον την απάντηση στην ερώτηση 4.

7. Ξαναδημιουργούνται τα δερματικά κονδυλώματα; Θα τα έχω σε όλη μου τη ζωή;

Αν η θεραπεία είναι σωστή και αποτελεσματική και τηρηθούν τα προαναφερόμενα για διάστημα οκτώ μηνών τα κονδυλώματα θα εξαλειφθούν. Αυτό το οποίο μπορεί να παραμείνει είναι η ύπαρξη της λοίμωξης παρά η αληθινά μόνιμη παρουσία του ιού. Αναζωπύρωση πιθανώς να γίνει στην περίπτωση της μεγάλης πτώσης του αμυντικού συστήματος του οργανισμού και στην περίπτωση της επαναμόλυνσης.

8. Κάθε πότε πρέπει να κάνω επανεξέταση από τη στιγμή που τελείωσε η θεραπεία;

Μετά την εφαρμογή της αρχικής εξάλειψης των βλαβών συστήνεται η λεπτομερής δερματολογική επανεξέταση κάθε 30 ημέρες επί οκτώ συνεχόμενους μήνες.

9. Αν έχω δερματικά κονδυλώματα, υπάρχει περίπτωση να νοσήσω με καρκίνο;

Τα δερματικά κονδυλώματα είναι στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου, δηλαδή στελέχη που δεν είναι καρκινογόνα . Πρακτικά δεν κινδυνεύει κάποιος να πάθει καρκίνο από δερματικά κονδυλώματα. Ωστόσο συστήνεται ενδελεχής έλεγχος διότι μαζί με τα στελέχη χαμηλού κινδύνου του ιού, μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου του HPV, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο (π.χ. τραχήλου της μήτρας, πρωκτού).

10. Αφήνουν σημάδια οι βλάβες από τα δερματικά κονδυλώματα;

Όταν η θεραπεία της συγκεκριμένης βλάβης πραγματοποιείται με τη μέθοδο εξάχνωσης, ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς τομή και ράμμα με υπερπαλμικό CO2 laser, δεν αφήνει σημάδια.

11. Υπάρχει περίπτωση να πάνε σε άλλο μέρος του σώματός μου;

Τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν σε διάφορα μέρη του σώματος που έρχονται σε επαφή άμεσα η έμμεσα με υπάρχουσες εστίες μόλυνσης.

12. Ποιο είναι το ενδεικτικό κόστος θεραπείας;

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από την έκταση των βλαβών και την μέθοδο την οποία θα ακολουθήσει ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος.

13. Ποιά μέθοδος αποτρίχωσης είναι η ασφαλέστερη;

Το ξύρισμα των περιγεννητικών περιοχών αρκετά συχνά προξενεί αμυχές αλλά και η αποτρίχωση με κερί προξενεί μικροτραυματισμούς, με αποτέλεσμα την δημιουργία εστιών πιθανής εισόδου του ιού. Η αποτρίχωση με LASER, αντιθέτως, καθόλου δεν νοείται ως επιβαρυντικός παράγοντας, εάν βέβαια εφαρμόζεται σωστά.

Παραμένει η ασφαλέστερη θεραπεία αποτρίχωσης, κατά την μεταθεραπευτική περίοδο των κονδυλωμάτων.
Είναι και απαραίτητη για να μένει η περιγεννητική περιοχή αποτριχωμένη, ώστε να επιτρέπει εύκολα την αυτοεξέταση, για την έγκαιρη εντόπιση βλαβών.

Πηγή.stopkondylomata.com


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|569CACA3-D87D-4FAD-BE0E-F13B785431D5
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|5BF9495F-4BB6-4E86-B550-F06B0E79964C
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok