Αντιβίωση και φλεγμονές εντέρου σε παιδιά

Κοινοποίηση

Πολλοί είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει τους παιδίατρους να το σκεφτούν καλύτερα πριν χορηγήσουν αντιβίωση για παιδικές ασθένειες. Σε αυτούς τώρα προστίθεται ένας ακόμη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση των αντιβιοτικών, κυρίως στην πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Αυτό αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύεται στον Οκτώβριο στο περιοδικό Pediatrics.

Tο θέμα είναι επίκαιρο, αφού οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου – που περιλαμβάνουν την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn – παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Ο σκοπός της έρευνας, η οποία εξέτασε δεδομένα από πάνω από 1.000.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ο καθορισμός του αν η έκθεση σε αντιαναερόβια αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας σχετιζόταν με την εμφάνιση κάποιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά ήταν: πενικιλλίνη, αμοξυκιλλίνη, αμπικιλλίνη, συνδυασμός πενικιλλίνης/αναστολέα β-λακταμάσης, τετρακυκλίνες, κλινδαμυκίνη, μετρονιδαζόλη, κεφοξιτίνη, καρβαπανέμες και στοματική βανκομυκίνη.

Η έκθεση σε αντιβίωση κατά τους πρώτους 12 μήνες προκαλεί τις περισσότερες βλάβες, με αυτές να μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία. Ο λόγος της βλάβης ήταν 5.51 για χορήγηση πριν τους 12 μήνες, 2,62 πριν την ηλικία των 5 και 1,57 πριν την ηλικία των 15 ετών. Επιπλέον, η έρευνα βρήκε ότι κάθε αγωγή με αντιβίωση αυξάνει τον κίνδυνο για IBD κατά 6%.

Κάθε χρόνο, οι γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες συνταγογραφούν 49 εκατομμύρια αγωγές με αντιβίωση για παιδιά. Παρόμοιο στατιστικό δεν υπάρχει για την Ελλάδα, αλλά η αναλογία είναι η ίδια.

Πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο χρόνο και την ποσότητα με την οποία χορηγούμε αντιβίωση στα παιδιά, αναφέρει ο ερευνητής λοιμωδών νοσημάτων του Νοσοκομείου Παίδων του Seattle, Matthew P. Kronman. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ όταν χρειάζονται πραγματικά. Δυστυχώς, ακόμη σε πολλά παιδιά χορηγείται αντιβίωση για καταστάσεις όπως το απλό κρύωμα, όπου δε χρησιμεύουν σε τίποτα, και μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Είτε πρόκειται για ωτίτιδα, είτε για ιγμορίτιδα είτε για άλλη παιδική ασθένεια, τα αντιβιοτικά μπορούν να εξοντώσουν τα βακτήρια που την προκαλούν, όχι όμως αν πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις ή απλό κρύωμα.
Δυστυχώς, τα φάρμακα που σκοτώνουν τα κακά βακτήρια σκοτώνουν και τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας και αποτελούν μία πολύ σημαντική οντότητα για τη συνολική υγεία. Η εντερική χλωρίδα είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα, για τη σωστή απορρόφηση (αποφυγή διαπερατού εντέρου), για την απομάκρυνση τοξικών ουσιών και για πολλές ακόμη άμεσες και έμμεσες λειτουργίες του οργανισμού μας.



πηγή.nutrilabs.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|72F7D5F2-8029-42E6-B868-37A34A947B50
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|E8EB8543-D181-4996-A5EB-15B532E27CD4
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok