9 Συμβουλές για την τηλεφωνική σου συνέντευξη για δουλειά

Κοινοποίηση
Πολλές φορές χρησιμοποιούνται οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις σαν διαδικασία γνωριμίας με τον υποψήφιο με σκοπό να εξοικονομούν οι εταιρίες χρόνο και ενέργεια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να θεωρούνται ασήμαντες, καθώς για πολλές εταιρίες αποτελούν το πρώτο μέρος της επίσημης διαδικασίας για την πρόσληψη.

Εκτός αυτού, είναι η μοναδική ευκαιρία που έχεις να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση στον μελλοντικό σου εργοδότη. Συνεπώς, πρέπει να είσαι άψογα προετοιμασμένος.















Ακολουθούν οι συμβουλές του Glassdoor, για το τι πρέπει να αποφύγουμε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

1. Φρόντισε να κάνεις τη συνέντευξη σε ένα ήσυχο περιβάλλον, με καλό σήμα

Μας φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Πολλοί υπεύθυνοι συνεντεύξεων των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού παραδέχονται πως έχουν ακούσει τα πάντα: από σκυλιά που γαβγίζουν μέχρι παιδιά που ουρλιάζουν. Γενικά, προσπάθησε να φτιάξεις ένα όσο το δυνατόν πιο ήσυχο περιβάλλον. Επίσης, δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα από το να μην έχεις καλό σήμα ή να χρειάζεται να επαναλάβεις τις απαντήσεις σου επειδή δεν ακούγεσαι. Αν θες να είσαι σίγουρος, κάνε μία δοκιμαστική κλήση.

2. Μην αρχίσεις να μιλάς για τα προσωπικά σου…

…εκτός αν σου κάνουν κάποια σχετική ερώτηση (π.χ. για το πώς περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο). Διαφορετικά μείνε στις πληροφορίες που αφορούν το επαγγελματικό κομμάτι. Άρα, αν σε ρωτήσει κάποιος «που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια», η απάντηση «παντρεμένος με παιδιά» ή «με ένα καινούριο σπίτι» δεν είναι η κατάλληλη.

3. Μείνε συγκεντρωμένος στη διάρκεια της συνέντευξης

Οι recruiters μπορούν πολύ εύκολα να καταλάβουν αν έχει διασπαστεί η προσοχή σου. Όταν ζεσταίνεις κάτι στα μικροκύματα ή απαντάς σε μηνύματα στο κινητό σου στη διάρκεια της συνέντευξης, ο συνομιλητής σου το καταλαβαίνει. Ακόμα και η πληκτρολόγηση μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή.

4. Προσπάθησε να αποφύγεις τη συζήτηση περί μισθού

Είθισται στην πρώτη συζήτηση να μην αναφερθεί το θέμα του μισθού και ειδικά όταν αυτή γίνεται τηλεφωνικά. Συνήθως αυτό συζητάται ξεκάθαρα όταν πλέον είσαι ανάμεσα στους επικρατέτερους υποψήφιους. Υπάρχουν και εξαιρέσεις – πχ κάποιες εταιρίες στο εξωτερικό αναφέρουν το μισθό στην αγγελία.

5. Να είσαι συνεπής

Σε περίπτωση που θα αργήσεις – επειδή συμβαίνει κάτι πραγματικά επείγον – φρόντισε να ενημερώσεις τον recruiter εγκαίρως και φυσικά μη διανοηθείς να τον βάλεις σε αναμονή.

6. Επωφελήσου της ευκαιρίας και κάνε ερωτήσεις

Στο τέλος της συνέντευξης, προτείνεται να κάνεις 1-3 ερωτήσεις. Αλλιώς, δείχνεις να αδιαφορείς.

7. Ποτέ μη μιλάς ταυτόχρονα με αυτόν που σου κάνει τη συνέντευξη

Ίσως έχεις την αγωνία να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις στη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά είναι αγένεια να διακόπτεις τον συνομιλητή σου ή να μιλάς παράλληλα με αυτόν.

8. Μην πας «στο σκοτάδι»

Σε περίπτωση που ερωτηθείς “Τι γνωρίζεις για την εταιρία μας ή για τη θέση που έχεις κάνει αίτηση” φρόντισε να είσαι καλά διαβασμένος. Επειδή είναι τηλεφωνική η συνέντευξη δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι λιγότερο ενημερωμένος.

9. Απόφυγε τις μακροσκελείς απαντήσεις

Το κλειδί της επιτυχίας σε μια τηλεφωνική συνέντευξη είναι οι ξεκάθαρες, σύντομες και “to the point” απαντήσεις, δεδομένου ότι η προσοχή των ανθρώπων συχνά αποσπάται στο τηλέφωνο. Καλό είναι να έχεις κάνει πρόβα στις απαντήσεις σου, ειδικά για κάποιες ερωτήσεις που ξέρεις ότι θα σου τεθούν.








πηγή.afdemp.org

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|0CDDE1F0-DCCC-4996-A8D3-2194BEFA00FC
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|45D5B4A5-AAB1-4615-8566-778111246C1E
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok