Τι είναι το άσθμα και ποια τα συμπτώματα που παρουσιάζει;

Κοινοποίηση

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των αεραγωγών (δηλαδή των βρόγχων που είναι τα «σωληνάκια» που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, και είναι η πιο κοινή νόσος του κατώτερου αναπνευστικού. Τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει σταθερή αύξηση σε όλο τον κόσμο.

Το άσθμα παρουσιάζει εξάρσεις (που ονομάζονται κρίσεις άσθματος) και υφέσεις με συμπτώματα που άλλοτε είναι ήπια, ενώ άλλες φορές χειροτερεύουν συνεχώς. Προκαλεί βήχα, συριγμό (ήχος σφυρίγματος κατά την αναπνοή), σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως αλλεργίες, άσκηση, ερεθιστικούς παράγοντες, ιώσεις.

Πέρα από τα συμπτώματα και το ιστορικό του κάθε ασθενή, είναι σημαντική η μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας, τόσο για την διάγνωση όσο και την παρακολούθηση του άσθματος. Αυτό γίνεται με την σπιρομέτρηση και την ροομέτρηση.

Οι κρίσεις του άσθματος προκαλούνται όταν οι αεραγωγοί αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα (αλλεργιογόνα, καπνός, άσκηση, ιώσεις κ.α.). Χαρακτηριστικό του άσθματος είναι η αλλεργική φλεγμονή που προκαλείται στους αεραγωγούς.

Αυτή χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή βλέννας (παχύρρευστες κολλώδεις εκκρίσεις), οίδημα (πρήξιμο) της εσωτερικής επιφάνειάς τους, και πάχυνση του τοιχώματος. Στην κρίση άσθματος οι λείοι μύες που περιβάλλουν τους αεραγωγούς συσπώνται με αποτέλεσμα να στενεύουν, και να μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του αέρα που ρέει μέσα στους πνεύμονες.

Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση οδηγεί στα συμπτώματα του άσθματος.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Οι ασθενείς με άσθμα παρουσιάζουν συχνά:

* Βήχα. Είναι συνήθως ξηρός αλλά όχι πάντα, ερεθιστικός και συνεχής. Εμφανίζεται ή/και χειροτερεύει συχνά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, καθώς και με την άσκηση ή τις καθημερινές δραστηριότητες.

* Συριγμό. Είναι ένας οξύς ήχος σφυρίγματος («σαν γατάκια») που ακούγεται από το στήθος, ειδικά κατά την εκπνοή, όταν δηλαδή ο ασθενής «βγάζει» αέρα.

* Σφίξιμο στο στήθος. Είναι μια αίσθηση βάρους στο στήθος, σαν κάτι να το πιέζει και να το περιορίζει.

* Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Πρόκειται για λαχάνιασμα ακόμα και με την ομιλία, δυσκολία να αναπνεύσει ο ασθενής, αίσθημα ότι του «λείπει αέρας».

Αυτά τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν προσωρινά με την χρήση εισπνεόμενων ανακουφιστικών φαρμάκων (β2 διεγέρτες).

Υποπτευόμαστε ότι πρόκειται για άσθμα όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από ότι ένα κοινό κρυολόγημα, ή αν επαναλαμβάνονται συχνά. Πρέπει πάντως να έχουμε υπόψη μας ότι οι ασθενείς με άσθμα πολύ συχνά επιβαρύνονται στα κρυολογήματα. Επίσης, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση σε όσους πάσχουν από άσθμα.

Σε κάθε ασθενή η παρουσίαση του άσθματος είναι διαφορετική, με τα συμπτώματα να διαφέρουν, αφού μπορούν να εμφανιστούν κάποια ή και όλα τα παραπάνω. Μπορούν να μεταβάλλονται στις διαφορετικές εποχές του χρόνου, να έχουν δηλαδή εποχικότητα ή να υπάρχουν πάντα. Και η ένταση μπορεί να είναι διαφορετική με τα συμπτώματα να είναι από ήπια μέχρι ιδιαίτερα σοβαρά που περιορίζουν τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. ειδικά για τα συμπτώματα του παιδικού άσθματος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κατά την κρίση άσθματος, ο ασθενής παρουσιάζει μια γρήγορη και σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων του, με τον βήχα, τον συριγμό και την δύσπνοια να χειροτερεύουν σημαντικά, τόσο που γίνεται δύσκολη ακόμα και η ομιλία, ενώ συχνά δεν απαλύνονται ούτε με την ανακουφιστική θεραπεία.
Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να γίνει απειλητική για την ζωή.
Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται να αναζητήσει ο ασθενής άμεση ιατρική βοήθεια ή να ανατρέξει στις οδηγίες που του έχει χορηγήσει ο γιατρός του.

πηγή.allergikos.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|6DEDDC97-D566-4737-A889-FD46B4B6A191
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|5A74121A-EBE8-417D-9606-6947C35E1051
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok