Αποσμητικά και Καρκίνος του μαστού … συνδέονται;

Κοινοποίηση


Αποσμητικά και Καρκίνος… συνδέονται;;; και
Με το αλουμίνιο τι συμβαίνει τελικά;;;
Είναι φίλος μας ή ύπουλος εχθρός;;;


Όταν κανείς σκέφτεται το αλουμίνιο στην καθημερινότητα συνήθως στο μυαλό έρχεται το αλουμινόχαρτο ή αυτά τα ταψάκια μιας χρήσης, κανείς δεν σκέφτεται αποσμητικά…. Τουλάχιστον εγώ όχι… Όχι μέχρι πριν από λίγες μέρες όπου ανακάλυψα τη δημοσίευση μιας Νέας Έρευνας Ελβετών Ερευνητών που συνδέει το αλουμίνιο, που περιέχεται ως συστατικό και στα αποσμητικά, με τον καρκίνο…

Ναι.. σωστά διαβάσατε…αλουμίνιο – αποσμητικά – καρκίνος… απ’ ότι φαίνεται συνδέονται, και σιγά σιγά οι ενδείξεις θα αντικαθίστανται με αποδείξεις…
Κι επειδή σχεδόν τίποτα εκτός από το αλουμινόχαρτο δεν ήξερα για το αλουμίνιο έκανα μια μικρή σχετική έρευνα, πριν διαβάσω τα όσα ανακάλυψαν οι Ελβετοί…

Εσείς γνωρίζατε ότι……

1. Το αλουμίνιο είναι το τρίτο σε σειρά αφθονίας μέταλλο στον φλοιό της γης.
2. Παρά τη δυναμική, ανά τους αιώνες, αλλαγή της σύστασης του φλοιού της γης, ο κύκλος του αλουμινίου υπήρξε σχεδόν πλήρης με επιστροφή του στη λιθόσφαιρα. Το γεγονός αυτό δεν επέτρεψε στους μηχανισμούς της εξέλιξης να ενσωματώσουν το αλουμίνιο σε σημαντικές για τη ζωή βιοχημικές αντιδράσεις. Πιο απλά μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει βρεθεί συγκεκριμένος ρόλος για το αλουμίνιο στον κύκλο της ζωής.
3. Αντιθέτως με την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την μεγάλης κλίμακας χρήση – εξόρυξη του αλουμινίου, έχουμε μετατρέψει τον γεωχημικό κύκλο του σε βιογεωχημικό κύκλο. Πλέον το μέταλλο αλληλεπριδρά με βιολογικούς μηχανισμούς και θεωρείται γενικά ως αθώο, παρά το ότι το μεγαλύτερο μέρος των βιολογικών του επιδράσεων είναι άγνωστο και δεν έχει ακόμη ερευνηθεί.
4. Στο «φορτίο αλουμινίου» που φέρει κάθε ανθρώπινος οργανισμός συνεισφέρουν τα εξής:
• ο αέρας που αναπνέουμε
• οι τροφές που τρώμε
• προϊόντα που εφαρμόζουμε τοπικά στο δέρμα, στα μαλλιά, προϊόντα υγιεινής – καλλυντικά, αποσμητικά, αντηλιακά
• φάρμακα (όπου το αλουμίνιο συμπεριλαμβάνεται συμπληρωματικά ως έκδοχο, όπως είναι τα αντιόξινα), εμβόλια, ανοσοθεραπείες, κάποιες ενδοπροθέσεις που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική και οδοντιατρικά υλικά..
5. Αντίστοιχα ως πύλες εισόδου του αλουμινίου λειτουργούν : το δέρμα , η μύτη, οι πνεύμονες και ο γαστρεντερικός σωλήνας.
6. Ποσότητα αλουμινίου έχει βρεθεί σε διάφορα σωματικά δείγματα.. π.χ. ούρα, εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ιδρώτα, σπερματικά υγρά και ως πιθανές συστηματικές θέσεις αποθήκευσης του αλουμινίου θεωρούνται οι πνεύμονες, τα οστά, το ήπαρ, τα νεφρά καθώς και ο εγκέφαλος. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η εντόπιση του αλουμινίου στον εγκέφαλο και οι επιδράσεις του εκεί έχουν μελετηθεί αποκαλύπτοντας πιθανή συμμετοχή του στην πρόκληση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως Alzheimer και άνοια.
7. Οι ως και σήμερα ενδείξεις υποδεικνύουν ότι μικρή ποσότητα αλουμινίου από τα τοπικά εφαρμοζόμενα προϊόντα (π.χ.αποσμητικά ) περνά στην κυκλοφορία του αίματος και τελικά αποβάλλεται από τα νεφρά. Όμως δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ποσότητα αλουμινίου που παραμένει εντός των δομών του δέρματος, ούτε για την ποσότητα που περνά στη λεμφική κυκλοφορία.
8. Μέχρι ώρας έχουν βρεθεί πέντε μηχανισμοί με τους οποίους το βιολογικά διαθέσιμο αλουμίνιο ασκεί τις βιολογικές του επιδράσεις…
• Σχηματίζοντας υπεροξείδιο του αλουμινίου λειτουργεί ως πιθανός προ – οξειδωτικός παράγοντας, παρά το ότι έχει χαρακτηριστεί οξειδοαναγωγικά ανενεργό
• Λειτουργεί ως διεγερσιμοτοξικό (excitotoxin) με αποδεδειγμένη νευροεκφυλιστική δράση στα ζώα και έντονα υπονοούμενη αντίστοιχη δράση στον ανθρώπινο εγκέφαλο (κυρίως μέσω σταθερής αύξησης του ενδοκυττάριου ασβεστίου).
• Λειτουργεί ως προφλεγμονώδης παράγοντας
• Λειτουργεί ως ανοσοποιητικός παράγοντας, διεγείροντας την ανοσιακή απάντηση, και λόγω αυτής της δράσης άλατα αλουμινίου συμμετέχουν ως «βοηθητικά» σε εμβόλια και ανοσοθεραπείες.
• Εδώ και χρόνια το αλουμίνιο αναγνωρίζεται ως μεταλλαξιογόνο. Παρολαυτά είναι εξαιρετικά σπάνια η στοχευμένη έρευνα στη διερεύνηση της ικανότητας του αλουμινίου για δημιουργία μεταλλάξεων – καρκινογένεσης – τερατογένεσης και περιορίζεται στην επίδρασή του σε κυτταρικές σειρές μόνο. Αυτό όμως φαίνεται πως αλλάζει λόγω του πρόσφατου αυξημένου ενδιαφέροντας σχετικά με την πιθανότητα σύνδεσης του αλουμινίου με τον καρκίνο του μαστού…

Ας επανέλθουμε λοιπόν στην έρευνα των Ελβετών ερευνητών…

Ο ογκολόγος Andre - Pascal Sappino του πανεπιστημίου της Γένοβας σε συνεργασία με τον βιολόγο Stefano Madriota και άλλους ερευνητές από την Clinique De Grangettes δημοσίευσαν τον περασμένο Αύγουστο στο International Journal of Cancer, έρευνα κατά την οποία κύτταρα μαστικού αδένα ποντικών εκτέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ποσότητα χλωριούχου αλουμινίου ίση με αυτή που βρίσκεται στα κύτταρα ανθρώπινου μαστού. Το αποτέλεσμα ήταν κακοήθης εξαλλαγή και δημιουργία επιθετικών όγκων με ευρεία εξάπλωση (μεταστάσεις).
Ήδη από παλαιότερες έρευνες έχει αποκαλυφθεί ότι η ποσότητα αλουμινίου είναι μεγαλύτερη στην περιφέρεια του μαστού, και μεγαλύτερη σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε σχέση με υγιείς ομάδες ελέγχου. Επιπλέον υπάρχει αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού και αλλαγή της τοπογραφικής κατανομής των όγκων. Συχνότεροι είναι οι όγκοι στην περιφέρεια του μαστού.
Στη μεγάλη πλειοψηφία των αποσμητικών που κυκλοφορούν, το αλουμίνιο είναι σε μορφή χλωριούχου αλουμινίου ή ύδροχλωρο – αλουμινίου (aluminium chloride ή aluminium hydrocjloride). Η συγκέντρωση αλουμινίου είναι τέτοια, ώστε η καθημερινή χρήση των αποσμητικών στο δέρμα των μασχαλών αποτελεί σημαντική πηγή έκθεσης για τα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα του μαστού.

Επιστρέφοντας στην αρχική ερώτηση, κατηγορηματική απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε.. Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι δεν τεκμηριώνεται η άμεση σχέση του αλουμινίου στα αποσμητικά με τον καρκίνο του μαστού στον άνθρωπο.
Για να συμβεί αυτό απαιτούνται επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους καθώς και in vivo πειράματα…

Όσο περιμένουμε τις αποδείξεις αυτές, ο κ. Sappino και οι συνεργάτες τους μας προτρέπουν να υιοθετήσουμε σοφά προληπτική στάση και να αποφύγουμε τη χρήση αποσμητικών που περιέχουν άλατα αλουμινίου.

Πηγές:
1. Stefano J. Mandriota, Mirna Tenan, Paolo Ferrari and Andre-Pascal Sappino : Aluminium chloride promotes tumorigenesis and metastasis in normal murine mammary gland epithelial cells. International Journal of Cancer,Version of Record online : 7 SEP 2016, DOI: 10.1002/ijc.30393
2. Exley C. Human exposure to aluminium. Environ Sci Process Impacts 2013; 15:1807–16.
3. Darbre PD. Aluminium, antiperspirants and breast cancer. J Inorg Biochem 2005; 99:1912–9.
4. Darbre PD. Metalloestrogens: an emerging class of inorganic xenoestrogens with potential to add to the oestrogenic burden of the human breast. J Appl Toxicol 2006; 26:191–7.
5. Human exposure to aluminium, Environmental Science Processes Impacts 2013, 15, 1807
6. http://www.cmsri.org/cmsri-funded-research/

Το παρόν άρθρο επιμελήθηκε απο την στρατιωτική Ιατρό Ευαγγελία Ζαρογιάννη


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|890BA508-11D8-4EF4-A1B2-2AD8283B0330
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|FBC5F6C0-6E67-4E20-8A0F-0A627C285951
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok