Ευερέθιστο έντερο: Οι ένοχες τροφές και οι εναλλακτικές λύσεις

Κοινοποίηση



Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που οφείλεται σε διαταραχή της μυϊκής δραστηριότητας του εντέρου.

Πρόκειται για μία καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματά της όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν.

Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, το σύνδρομο μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής.

Συμπτώματα

-Πόνος στην κοιλιά με διαταραχές των κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα).
-Πρήξιμο στην κοιλιά με ή χωρίς διαταραχές των κενώσεων.
-Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι πιθανό να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα που δεν περιορίζονται στο έντερο, όπως ημικρανίες, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, καλοήθεις αρρυθμίες κ.ά. Tα συμπτώματα αυτά αφορούν κυρίως τις περιπτώσεις ατόμων που έχουν στρες.

Ύποπτες τροφές

Στο 30-50% των περιπτώσεων το σύνδρομο οφείλεται σε κάποια τροφική δυσανεξία. Οι τροφές που ευθύνονται για την εκδήλωση των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα τρόφιμα που κυρίως ενοχοποιούνται είναι τα γαλακτοκομικά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αυγά, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, αλλά και κάποια ροφήματα (καφές, γάλα).
Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σαφής απόδειξη της σχέσης του συνδρόμου με τις παραπάνω τροφές. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να παρατηρήσετε αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται από κάποια τροφή και να την περιορίσετε σε περιόδους έξαρσης.

Το στρες

Το στρες αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εκδήλωσης του συνδρόμου. Οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποδείξει πως υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του ψυχισμού του ατόμου και του συνδρόμου. Το 80-90% των ασθενών εμφανίζει παράλληλα διάφορες μορφές ψυχικών διαταραχών.

Αντιμετώπιση

Συνήθως χορηγούνται σπασμολυτικά φάρμακα, τα οποία περιορίζουν τις ενοχλήσεις. Στην περίπτωση διάρροιας, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιδιαρροϊκά φάρμακα, ενώ αν το σύνδρομο εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα, μπορεί να σας δώσει κάποιο υπακτικό. H άσκηση είναι χρήσιμη, καθώς θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ψυχική ευεξία και θα βελτιώσει την κατάστασή σας, περιορίζοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά φάρμακα βοηθούν.

Διατροφή

H δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσετε εξαρτάται από τα συμπτώματα. Αν έχετε διάρροια, πρέπει να μειώσετε τις πολλές φυτικές ίνες. Aντίθετα, σε περιπτώσεις που το σύνδρομο εκδηλώνεται με επίμονη δυσκοιλιότητα, η λήψη με μέτρο τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες είναι απαραίτητη.
Λάβετε προβιοτικά και προϊόντα με προβιοτικά δηλαδή τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια (λ.χ. γιαούρτι), τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στο έντερο και αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού. Tα βακτήρια αυτά έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου.

πηγή.onmed.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|7ECA41A8-3906-46FE-AECE-F7D9B699D2CB
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|F68C69A8-6B62-47B7-A371-74DA3C5D6EAE
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok