Μυκητιασική κολπίτιδα: πού οφείλεται, πώς εμφανίζεται

Κοινοποίηση

Από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του γυναικείου σώματος, η περιοχή των γεννητικών οργάνων δέχεται καθημερινά την επίδραση διάφορων παραγόντων, που μπορούν να προκαλέσουν από απλούς ερεθισμούς έως σοβαρές μολύνσεις.

Διάφοροι μικροοργανισμοί άλλοι από τους οποίους είναι σύμμαχοι του οργανισμού και άλλοι εχθροί, βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ισορροπία που μπορεί πολύ εύκολα να διαταραχτεί. Μειωμένη άμυνα του οργανισμού, καθημερινές συνήθειες, ορισμένα φάρμακα αλλά ακόμα και έντονες συναισθηματικές εξάρσεις είναι μερικές μόνο από τις καταστάσεις που ευνοούν την επικράτηση των εχθρικών μικροβίων.

Οι κολπίτιδες σήμερα αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τη συνηθέστερη αιτία που μια γυναίκα επισκέπτεται το γυναικολόγο της. Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι γυναίκες είναι τόσο ευαίσθητες στις διάφορες μολύνσεις είναι η ανατομική κατασκευή του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, εξωτερικά βρίσκεται μόνο το αιδοίο. Όλα τα υπόλοιπα όργανα, δηλαδή ο κόλπος, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες βρίσκονται εσωτερικά στο σώμα της γυναίκας.

Η περιοχή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις είναι ο κόλπος, από όπου υπάρχει κίνδυνος να προχωρήσουν βαθύτερα προς τα υπόλοιπα γεννητικά όργανα και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Η μυκητίαση του κόλπου ή αλλιώς μυκητιασική κολπίτιδα συνήθως προκαλείται λόγω του μύκητα που ονομάζεται Candida albicans. Πρόκειται για ένα μύκητα ο οποίος προκαλεί ευκαιριακές λοιμώξεις σε ανθρώπους αλλά και συστηματικές λοιμώξεις σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (π.χ. σε ασθενείς με AIDS, ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση).

Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ανιχνεύεται στο 80% των ανθρώπων, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα. Η υπεραύξηση της όμως οδηγεί στην καντιντίαση. Φυσιολογικά η ποσότητα είναι μικρή καθώς ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη μικροχλωρίδα που υπάρχει στο πεπτικό σωλήνα, δηλαδή από τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς του εντέρου.

Πολλές φορές οι μύκητες μεταναστεύουν από το παχύ έντερο στον κόλπο προκαλώντας κολπίτιδες. Το κύριο σύμπτωμα της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι ο κνησμός. Το έκκριμα είναι λευκού χρώματος και θυμίζει το τυρί τύπου cottage. Οι μυκητιασικές κολπίτιδες είναι συχνές σε γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, σε εγκυμονούσες, σε γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος ή κορτιζόνη, σε πάσχουσες από σιδηροπενική αναιμία και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και ανοσοκατασταλτικά.
Η νόσος μεταδίδεται και με τη σεξουαλική οδό, ενώ δεν είναι σπάνια και η λοίιμωξη με γοννόκοκο ή τριχομονάδα. Η κλινική εικόνα μοιάζει με την τριχομοναδική κολπίτιδα αλλά το μεν υγρό είναι κρεμώδες, η δε ερυθρότητα δύναται να επεκτείνεται και στις μηρογγενητικές πτυχές.
Η μυκητίαση είναι μια υποτροπιάζουσα ασθένεια με λιγότερες πιθανότητες υποτροπής απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Μετά τη θεραπεία, το αιδοίο εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο, και αυτό ίσως σας κάνει να ανησυχήσετε και να νομίσετε ότι δεν έχετε θεραπευτεί. Αυτή η ευαισθησία, η οποία είναι κατάλοιπο του πόνου, θα μειωθεί σταδιακά, με την προϋπόθεση ότι θα αποφεύγετε ό,τι ερεθίζει το αιδοίο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Candida albicans υπολανθάνει (δεν έχει εμφανή συμπτώματα) και εκδηλώνεται ξαφνικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η οποία στη συνέχεια γίνεται πολύ επώδυνη.
Υποσυνείδητα, μπορεί να συνδέσετε τη σεξουαλική πράξη με τον πόνο των γεννητικών οργάνων, βιώνοντας έτσι αυτό τον πόνο ως τιμωρία. Τα προειδοποιητικά σημάδια Κεχρωσμένα και δύσοσμα κολπικά υγρά Εξογκώματα στο αιδοίο ή γύρω από τον πρωκτό Καύσος κατά την ούρηση Πόνοι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή ύστερα από αυτή Αιμορραγία εκτός περιόδου, χωρίς να έχετε ξεχύσει το αντισυλληπτικό χάπι Πόνοι στο υπογάστριο (το κάτω μέρος της κοιλιάς) και πυρετός

Πηγή www.life2day.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|DECD10DB-169C-4805-A337-2D2EB9A68ADD
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|8C52A34D-9E39-40D9-9EAC-ECFF1B13BAB0
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok