Ψωριασική Aρθρίτιδα. Eλάχιστα γνωστή, αρκετά συνήθης

Κοινοποίηση

Ψωριασική αρθρίτιδα λέμε την χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων σε ασθενείς που ταυτόχρονα πάσχουν από ψωρίαση.

Αν και συχνή παθολογική κατάσταση, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και βρίσκεται ‘’θαμμένη’’ μέσα στο πλήθος των ρευματικών παθήσεων που έχουν αυτοάνοσο χαρακτήρα.

Πόσο συχνή είναι;

Λαμβάνοντας υπόψη πως η ψωρίαση στην Ελλάδα αφορά περίπου το 2% του πληθυσμού (δηλαδή έως και 220.000 άτομα) μπορούμε να υπολογίσουμε αυτούς με ψωριασική αρθρίτιδα περίπου στις 50-60 χιλιάδες διότι το 20-30% εκτός από την δερματική νόσο έχουν και αρθριτική προσβολή. Τα ποσοστά δεν είναι απόλυτα διότι δεν διαθέτουμε σαφή στατιστικά δεδομένα.

Είναι για όλους ίδια η εκδήλωση;

Τα ενοχλήματα και τα συμπτώματα σε όσους πάσχουν μπορεί να ποικίλουν και να διαφέρουν πολύ από ασθενή σε ασθενή. Η δυσκαμψία, ο πόνος στις κινήσεις, το πρήξιμο μιας άρθρωσης, η θερμότητα ή η ευαισθησία στις αρθρώσεις, οι ενοχλήσεις από τους τένοντες μπορούν να απασχολούν τον πάσχοντα. Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι η εύκολη κόπωση. Το άτομο που πάσχει αισθάνεται συνέχεια κουρασμένο. Εάν, σε άτομα που έχουν αδιάγνωστες δερματικές αλλοιώσεις, υπάρχουν τέτοια συμπτώματα η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια σημαντική πιθανότητα.

Οι αρθρώσεις που συνήθως εμφανίζουν φλεγμονή, είναι κυρίως των χεριών αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν συμπτώματα και από τη σπονδυλική στήλη.

Η προσβολή είναι συνήθως (αλλά όχι απαραίτητα) συμμετρική , για παράδειγμα και οι δυο αγκώνες ταυτόχρονα.

Είναι δυνατόν τα συμπτώματα της ψωρίασης από το δέρμα να είναι ελαφρότατα ή ακόμα και να είναι εντοπισμένα σε θέση που ο ασθενής δεν έχει παρατηρήσει (για παράδειγμα στην βάση της ράχης). Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής θα παραπονεθεί αρχικά για τους πόνους ή και την κόπωση που νοιώθει και είναι δουλειά του γιατρού του πλέον, να εξετάσει προσεκτικά και να ανακαλύψει τις δερματικές βλάβες που προσδιορίζουν το είδος της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση της αρθριτικής συμμετοχής στους ψωριασικούς ασθενείς είναι μεγάλης σημασίας. Η έναρξη της σωστής θεραπείας (πέρα από εκείνη που θα γίνει για τα δερματολογικά προβλήματα) θα ανακουφίσει τον ασθενή και κυρίως θα αναστείλει την εξέλιξη της βλάβης των αρθρώσεων και την μείωση της λειτουργικότητας τους.

Η θεραπεία στα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα είναι συνδυασμός φαρμάκων και πρακτικών που στοχεύουν και στα δερματολογικά και στα αρθριτικά προβλήματα.

Έτσι για το δέρμα, ισχύει ότι αφορά τις περιπτώσεις ψωρίασης και για τις αρθρώσεις η θεραπεία που ακολουθούμε στα ρευματικά νοσήματα. Ο ειδικός ρευματολόγος και ο δερματολόγος θα χρειαστεί να συνεργαστούν για να επιλέξουν τον καλλίτερο τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να φανεί σημαντικά χρήσιμος και ό ίδιος ο ασθενής να βοηθήσει πολύ ασκούμενος και ακολουθώντας πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, αποφεύγοντας το αλκοόλ και την έκθεση του σε ψύχος και υγρασία.

Επειδή, τόσο για την ψωρίαση όσο και τις ρευματικές παθήσεις (αρθριτικά στην καθομιλουμένη) δεν υπάρχουν αιτιολογικές θεραπείες, η νόσος είναι χρόνια. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε θεραπευτικές δυνατότητες. Διαθέτουμε αποτελεσματικές μορφές φαρμακευτικής αγωγής για τα συμπτώματα τα οποία προσβάλλουν τόσο το δέρμα όσο και τις αρθρώσεις. Η ασθένεια επομένως θα τεθεί υπό έλεγχο και οι ασθενείς θα έχουν καλή ποιότητα ζωής.

Στην ψωριασική αρθρίτιδα αξίζει να σημειωθεί ότι (όπως και σε άλλες ρευματικές η δερματικές παθήσεις) παρατηρούνται κατά περιόδους εξάρσεις και υφέσεις στα συμπτώματα. Οι εξάρσεις αυτές και οι υφέσεις δεν είναι υποχρεωτικό να συμβαδίζουν. Έτσι σε μια περίοδο της ζωής μας εντείνονται τα δερματολογικά προβλήματα αλλά όχι και τα αρθριτικά ή και αντίστροφα.




πηγή.1400g.wordpress.com
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|EDF84072-5C83-41D9-9C35-27A8E8F73665
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|55C0746E-3A16-43BA-9FBD-C5D7F77D9610
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok