Αύξηση της κατάθλιψης στην εποχή του Covid-19

16-8-2020

Κοινοποίηση
Ενώ τα ΜΜΕ μας ενημερώνουν αδιάκοπα για την εξέλιξη της «πανδημίας», τον αριθμό των «κρουσμάτων», των θανάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, κανείς δεν μας ενημερώνει με τον ίδιο τρόπο για τα αποτελέσματα της διαχείρισης αυτής της κατάστασης τόσο στην οικονομία του κάθε κράτους όσο και στην ψυχική υγεία των κατοίκων του.
Ερευνητές όμως, άρχισαν έγκαιρα το έργο τους και έχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Ερωτηματολόγια που μελετούν την ψυχική κατάσταση εστάλησαν για συμπλήρωση στους κατοίκους της Κίνας, αμέσως μετά την έναρξη της επιδημίας, τον Φεβρουάριο, Μάρτιο.


Σε έξι μελέτες που περιλάμβαναν πάνω από 10.000 άτομα βρέθηκε επιδείνωση ψυχικών προβλημάτων όπως κατάθλιψη, άγχος, μετατραυματικό σύνδρομο. Σε πάνω από τους μισούς βρέθηκαν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης και στο 35% από αυτούς έντονο άγχος.

Προς το τέλος Μαρτίου σε έρευνα κατοίκων της Ισπανίας το 19% εμφάνιζαν κατάθλιψη, το 25% άγχος και το 16% μετατραυματικό σύνδρομο. Το Απρίλιο στην Αμερική

το 14% των κατοίκων βρέθηκε να έχει έντονο ψυχολογικό στρες, νούμερο πάνω από τριπλάσιο από αυτό του 2018.
Και βέβαια όλα αυτά τα ψυχικά προβλήματα οδηγούν σε κακό ύπνο, ο οποίος με τη σειρά του επιδεινώνει την ψυχική υγεία.

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι νέοι άνθρωποι βρέθηκε να εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα ψυχικών προβλημάτων απ΄ ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ( άγχος, κατάθλιψη, αίσθηση μοναξιάς κ.λπ). Αυτό δεν είναι κάτι που εμφανίζεται σε έρευνες για πρώτη φορά. Τα μεγαλύτεροι σε ηλικία άτομα, έχοντας περάσει αρκετές δυσκολίες στη ζωή τους, έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο ψυχικό στρες γιατί τα βλέπουν όλα πιο φιλοσοφημένα και αποστασιοποιημένα σε σχέση με τους νέους που πιστεύουν πως έχουν όλη τη ζωή στα χέρια τους και όταν κάποιος τους χαλάσει τα σχέδιά τους απογοητεύονται και υποφέρουν.

Εκτός βέβαια από τους ηλικιωμένους (και τους νεότερους) με πολλαπλά προβλήματα υγείας, οι οποίοι ενημερωμένοι πως κινδυνεύουν από το ιό περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό, έχουν βιώσει πολύ περισσότερο άγχος, κατάθλιψη και μετατραυματικό σύνδρομο.

Δεν νομίζω πως περίμενε κάποιος ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτές τις έρευνες… Το ψυχικό στρες, με τον τρόπο που αυτή η επιδημία αντιμετωπίστηκε από τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ παγκόσμια, ήταν πολύ φυσικό να αυξηθεί στον κόσμο. Το άσχημο είναι πως αυτό το στρες, αν συνεχιστεί για πολύ, δυστυχώς, θα οδηγήσει σε αύξηση και όλων των υπολοίπων νοσημάτων με τον καιρό. Γιατί η αντίδραση του στρες, όπως πολλές φορές σας έχω αναλύσει, απ΄ότι και αν δημιουργείται αυτή, βρίσκεται κάτω από κάθε αποδιοργάνωση της λειτουργίας του οργανισμού.

Μη ξεχνάτε πως πρέπει να φροντίζουμε, όσο ζούμε, να αυξάνουμε την αντοχή μας στα στρες της ζωής, τρεφόμενοι σωστά, ασκούμενοι τακτικά σωματικά, γειώνοντας συχνά τον εαυτό μας, βγαίνοντας συχνά στη φύση και κάνοντας παρέα με φίλους, ασκούμενοι στη χαλάρωση και τη διαχείριση των συναισθημάτων μας.

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, αυτά θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, γιατί έχοντας προβλήματα υγείας, η ζωή γίνεται πολύ πιο δύσκολη σε όλους τους τομείς.




πηγή.lenahealth.blogspot.com

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3F3B64AC-D9F9-41C4-8C73-8177BEE5F9FD
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|256A070F-2EFE-4E0A-833C-B6C8E9334DBF
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok