Coaching & Mentoring: Ξυπνά τον άλλο σου εαυτό!

Κοινοποίηση


Η θετική σκέψη και η αισιοδοξία αποτελούν για όλες τις καταστάσεις της ζωής μας, τον καλύτερο σύμβουλο. Ειδικά σε περιόδους όπου οι περιστάσεις ενισχύουν συναισθήματα όπως λύπη, απογοήτευση και θυμό, έχουμε την υποχρέωση τόσο προς τον εαυτό μας, όσο και προς τους γύρω μας, να επιδεικνύουμε ψυχικό σθένος. Το coaching και το mentoring αποτελούν δύο αποδεδειγμένα αποτελεσματικές πρακτικές που βοηθούν τον άνθρωπο να έρθει πιο κοντά στην καλή του πλευρά, αφήνοντας στην άκρη όσα τον μπλοκάρουν.

Η σημασία του να αποδεχθούμε τον εαυτό μας ως οντότητα ενός συνόλου που επηρεάζει με κάθε της ενέργεια την κάθε ομάδα στην οποία βρίσκεται κοντά, ήταν ένα από τα βασικά σημεία των παρουσιάσεων στο European Coaching Conference που διοργάνωσε το περασμένο καλοκαίρι (16-18 Ιουνίου 2011) στη Μαδρίτη η Διεθνής Ομοσπονδία Coaching (International Coach Federation - ICF).

Όπως επισημάνθηκε από τους διεθνώς διακεκριμένους ομιλητές, επαγγελματίες coaches και ακαδημαϊκούς ερευνητές στο συνέδριο, αν αρχίσουμε να ενεργούμε προσφέροντας με γενναιοδωρία ότι μπορεί ο καθένας, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, έναν καινούριο πλανήτη, όπου η ανταμοιβή μας θα είναι η προσφορά μας. Και σε μία τέτοια πορεία ο ρόλος του coaching είναι καταλυτικός.

Ορισμοί
Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το coaching ή αλλιώς η συμβουλευτική καθοδήγηση, είναι μία μέθοδος που βοηθά τους ανθρώπους να «ξεμπλοκάρουν» από καταστάσεις που τους ταλαιπωρούν, να συνειδητοποιήσουν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν, να ανακαλύψουν τις διαθέσιμες επιλογές που έχουν και εν τέλει να επιτύχουν τους στόχους τους. Ειδικά στο πλαίσιο της επαγγελματικής ζωής ενός ατόμου, το coaching μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς βοηθά στον εντοπισμό των παραγόντων εκείνων που εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός εργαζόμενου.

Το ICF ορίζει το coaching ως «τη συνεργασία με τον πελάτη σε μία δημιουργική διαδικασία που τον εμπνέει να μεγιστοποιήσει την προσωπική και επαγγελματική του δυναμική».

Υπάρχει μία αρκετά μεγάλη ποικιλία προσφερόμενων τύπων coaching όπως Executive Coaching, Life Coaching, Leadership Coaching, Relationship Coaching, Business-Career Coaching, Evolutionary Coaching κτλ. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενοι ωστόσο είναι το προσωπικό coaching, όπου ένας επαγγελματίας coach προσλαμβάνεται από έναν ιδιώτη, το executive coaching στο οποίο μία εταιρεία προσλαμβάνει τον coach και ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο του οργανισμού και το team coaching που στοχεύει στην επίτευξη μεγαλύτερης απόδοσης μίας ομάδας.

Οι ρίζες του coaching, σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, βρίσκονται στους κλάδους της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής (ψυχανάλυση, γνωσιακή ψυχοθεραπεία, Gestalt κτλ), του management (οργανωσιακή ανάπτυξη, consulting) και της εκπαίδευσης για προσωπική ανάπτυξη. Το coaching στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από μία διεπιστημονική προσέγγιση της συμπεριφοράς υγιών ψυχικά ατόμων.
Το coaching ασκείται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες, τους coaches.

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το The Sherpa Guide: Process-Driven Executive Coaching, οι coaches είναι εκπαιδευμένοι facilitators που παράγουν θετικές αλλαγές στην επιχειρηματική συμπεριφορά, εντός ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σε ένα ορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Ο business coach αποτελεί την εξωτερική ματιά, την αντικειμενική άποψη με την οποία μπορεί να εντοπίσει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της επιχείρησης και με την κατάλληλη τεχνογνωσία να διορθώσει δυσλειτουργικές καταστάσεις και να ενδυναμώσει τις αποτελεσματικές.

Ιδιαίτερα σε μία περίοδο οικονομικών κρίσεων, ο ρόλος ενός business coach είναι πολύ σημαντικός σε μια επιχείρηση. Διαθέτοντας την απαραίτητη γνώση, την εμπειρία και τις πρακτικές της αγοράς, μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς και υποστήριξης για την εταιρεία και τον επιχειρηματία.

Στα χνάρια του Σωκράτη
Η μέθοδος του Σωκράτη και η διερευνητική προσέγγιση που χρησιμοποιούσε, τον κατατάσσει από πολλούς στους «πρωτεργάτες»του coaching, καθώς μέσω της μαιευτικής μεθόδου, βοηθούσε τους μαθητές του να ανακαλύψουν οι ίδιοι το «πρόβλημα» και να σκεφτούν τρόπους αντιμετώπισης.

Ο Γιάννης Καλογεράκης, εκπαιδευτής και CEO της JMK Anthropocentric Corporate Training & Development αναφέρει:
«Η Συμβουλευτική καθοδήγηση διδάσκεται και αναπτύσσεται. Διέπεται από μεθοδολογία και απαντά σε συγκεκριμένες τεχνικές. Έχει σαφή εφαρμογή τόσο στο οικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό μας περιβάλλον. Πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό που ο Σωκράτης ονομάζει "μαιευτική" μέθοδο. Κυρίως με ερωτήσεις οδηγείς τον άλλο να ανοίξει τους ορίζοντές του, να σκεφτεί έξω από το κουτί, να προσπεράσει τα προφανή, να γίνει δημιουργικός και τελικά να δει τη λύση που υπήρχε έτσι κι αλλιώς μέσα του.
Αντιμετωπίζετε έτσι συγκεκριμένα θέματα ενώ ταυτόχρονα τους δείχνετε τον τρόπο να είναι σε θέση να δίνουν δημιουργικές και αποτελεσματικές λύσεις. Βοηθά καταλυτικά κάθε εργαζόμενο αφού ουσιαστικά τους μετατρέπετε όλους σε «μικρούς ηγέτες», ενώ είναι το ίδιο απαραίτητο και χρήσιμο και στο οικογενειακό μας πλαίσιο, αφού είναι ο τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά μας τον τρόπο να λύνουν αποτελεσματικά και ευρηματικά τα θέματα που τα απασχολούν χωρίς να πρέπει πάντα να προστρέχουν σε εμάς».

Πηγή.HR Professional
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|28B6FE03-8AD1-4FAD-892E-CAB7537CC0EA
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|0011DD82-4DF5-460C-95DA-C58F2778D1FC
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok