Ο μηχανισμός ρύθμισης της χρωστικής του δέρματος

Κοινοποίηση

Πιο κοντά στην κατανόηση του μηχανισμού που ρυθμίζει την χρωστική του δέρματος φέρνει ο εντοπισμός δυο κυτταρικών υποδοχέων που φαίνεται να ελέγχουν τα μελανοκύτταρα.


Η νέα ανακάλυψη δίνει προοπτικές στην θεραπεία δερματικών νοσημάτων που σχετίζονται με τις διαταραχές μελάγχρωσης αλλά και στην λεύκανση ή στο μαύρισμα της επιδερμίδας για αισθητικούς λόγους

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τις αλλαγές του χρώματος της επιδερμίδας με τις ορμόνες και ειδικότερα με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.
Τα οιστρογόνα σκουραίνουν την επιδερμίδα ενώ η προγεστερόνη την λευκαίνει
Αν και αυτό είναι ήδη γνωστό , δεν ήταν γνωστό με πιο μηχανισμό αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν τον χρωματισμό !
Για παράδειγμα , ενώ είναι σαφές πως αν εκτεθούν μελανοκύτταρα σε οιστρογόνα αυτά ανταποκρίνονται παράγοντας περισσότερη μελανίνη, δεν είναι σαφές πως αυτό προκαλείται ,καθώς η ορμόνη διέγερσης των μελανοκυττάρων(MSH) προσδένεται σε ένα υποδοχέα των μελανοκυττάρων που ονομάζεται MC1R, που λειτουργεί έξω και ανεξάρτητα από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Επομένως το ερώτημα είναι , πως τελικά οι δυο αυτές ορμόνες είναι υπεύθυνες για την ρύθμιση του χρωματισμού .

Μελετώντας τα ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος , η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε δυο νέους υποδοχείς στα μελανοκύτταρα.
Ο ένας υποδοχέας που ονομάζεται GPER , αλληλεπιδρά με τα οιστρογόνα και ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης , ενώ ο άλλος υποδοχέας που ονομάζεται PAQR7 , αλληλεπιδρά με προγεστερόνη και μειώνει την παραγωγή μελανίνης..
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εντόπισαν δύο μόρια που είναι παρόμοια με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.
Αυτά τα μόρια φαίνεται να ενεργοποιούν τους υποδοχείς GPER και PAQR7 αντίστοιχα, χωρίς να συνδέονται με οποιαδήποτε άλλο γνωστό κυτταρικό υποδοχέα οιστρογόνων ή προγεστερόνης

Νέες προοπτικές στην ρύθμιση της χρωστικής του δέρματος

Οι ερευνητές πιστεύουν , πως η παραγωγή προϊόντων για τοπική χρήση με βάση αυτά τα δυο μόρια , θα μπορούσαν στο μέλλον να βοηθήσουν άτομα με διαταραχές χρωστικής , συμπεριλαμβανομένης της λεύκης ,να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματός τους.
Αυτό επίσης σημαίνει , ότι τα συγκεκριμένα μόρια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε προϊόντα προκειμένου να προκαλέσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα μαυρίσματος ή λεύκανσης , χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Ωστόσο απαιτείται χρόνος για κλινικές μελέτες σχετικά με τον έλεγχο της ασφάλειας αντίστοιχων προϊόντων καθώς τα δυο αυτά μόρια είναι σχετικά νέα για τους επιστήμονες και χρειάζονται ειδικές μελέτες πριν την ενεργοποίησή τους.
«Είμαστε ακόμα στην αρχή ως προς την κατανόηση το πως τα μελανοκύτταρα ενσωματώνουν σήματα από διάφορους υποδοχείς, ρυθμίζοντας έτσι την παραγωγή χρωστικών ουσιών, γεγονός που θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα ως προς το πώς ρυθμίζεται η μελάγχρωση » δήλωσε ένας από τους ερευνητές


Πηγή :Livescience
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|7F6A7879-A9D9-4759-AB58-17384CDCF4AA
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|C0AD6318-59F8-4761-8428-3BB652357360
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok