10 συμβουλές για εργασία από το σπίτι

Κοινοποίηση
Όλοι όσοι έχουν εργαστεί από το σπίτι θα γνωρίζουν καλά αυτό το πρόβλημα: είναι όπως όταν πήγαινες στο σχολείο και έπρεπε να κάνεις επανάληψη για ένα διαγώνισμα.
Ξαφνικά το σπίτι σου γίνεται αγνώριστο: όλα είναι τακτοποιημένα και καθαρά, έχεις βάλει σκούπα, το φαγητό είναι έτοιμο, αλλά... η ώρα έχει πάει τρεις και ακόμα δεν έχεις ξεκινήσει να δουλεύεις. Δεν είναι εύκολο να δουλεύεις από το σπίτι. Χρειάζεται πειθαρχία και ισχυρή θέληση, διαφορετικά καταλήγεις να τεμπελιάζεις και ο καιρός περνάει χωρίς να κάνεις δουλειά.

Ιδού δέκα συμβουλές που θα σε διευκολύνουν αν εργάζεσαι από το σπίτι. Να θυμάσαι: το σημαντικότερο είναι η αποφασιστικότητά σου.

1. Να δουλεύεις σε ένα σημείο .Το σημαντικότερο, όταν εργάζεσαι από το σπίτι, είναι το εργασιακό σου περιβάλλον. Αν εργάζεσαι στο καθιστικό με αναμμένη την τηλεόραση μπορεί να είναι διασκεδαστικό στην αρχή, αλλά σύντομα θα ανακαλύψεις ότι πληκτρολογείς περισσότερο στο τηλεκοντρόλ παρά στο πληκτρολόγιο.
Το κλειδί για να εργάζεσαι από το σπίτι είναι το γραφείο σου. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για δουλειά, αν είναι δυνατόν, και πρέπει να σου επιτρέπει να ελαχιστοποιείς τις φορές που χρειάζεται να απομακρυνθείς από αυτό. Φυσικά, δεν εννοούμε ότι πρέπει να το μετατρέψεις σε τουαλέτα, αλλά θα πρέπει να έχεις εύκαιρα όλα τα έγγραφα που χρειάζεσαι, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνεις τα χαρτιά σου σε άλλα σημεία του σπιτιού.

Όταν απομακρύνεσαι από το γραφείο σου, υπάρχουν πολλοί «πειρασμοί» που θα σε αποτραβήξουν από τη δουλειά: ο καναπές, η καφετιέρα, το κρεβάτι, τα ράφια με τα βιβλία σου... Κάποιοι προτιμούν να έχουν ένα ολόκληρο δωμάτιο για να εργάζονται, όπως ακριβώς και σε ένα κανονικό γραφείο.
Έτσι, μπορούν να περιορίζουν πλήρως τις μη αναγκαίες παρενοχλήσεις. Σε άλλους αρκεί ένας αφαιρετικός σχεδιασμός στη γωνία του υπνοδωματίου τους. Εξαρτάται από εσένα τι θα διαλέξεις, αλλά η επιλογή σου πρέπει να είναι αποτελεσματική. Μπορείς επίσης να επιλέξεις ένα γραφείο που σου επιτρέπει να στέκεσαι όρθιος, αντί να κάθεσαι. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Κάρολος Ντίκενς και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι για παράδειγμα δούλευαν όρθιοι μπροστά από το γραφείο τους.

2. Αξιοποίησε πλήρως το ευέλικτο ωράριο εργασίας σου. Μην υποτιμάς τα ωράρια εργασίας. Αν οι πελάτες ή ο εργοδότης σου δεν σου επιβάλλουν να εργάζεσαι συγκεκριμένες ώρες, όρισε εσύ το ωράριό σου. Στην τελική, γνωρίζεις καλύτερα από τον οποιοδήποτε πότε είσαι περισσότερο παραγωγικός. Είσαι νυχτοπούλι ή πρωινός τύπος; Κανείς δεν θα σου επιβάλλει να είσαι στο γραφείο σου στις οκτώ και να κάνεις διάλειμμα για μεσημεριανό μισής ώρας. Ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανθρώπους που μετακινούνται για να πάνε στη δουλειά τους, γι` αυτό πρέπει να τον αξιοποιείς σοφά. Σχεδίασε το ωράριο εργασίας σου όπως σε βολεύει.
Μπορείς να απαντάς ελεύθερα στα email σου το απόγευμα ή να εργάζεσαι τα βράδια από τις οκτώ έως τα μεσάνυχτα. Αν είσαι πολύ πρωινός τύπος, βάλε ξυπνητήρι στις πεντέμισι και βγάλε την περισσότερη δουλειά απ` τη μέση μέχρι το μεσημεριανό. Σε κάποιους αρέσει να δουλεύουν δύο ώρες και μετά να κάνουν ένα διάλειμμα μίας ώρας για τρέξιμο ή γυμναστική. Οργάνωσε το χρόνο σου, ανάλογα με τις απαιτήσεις σου. Το σημαντικότερο είναι να τηρείς αυτό το πρόγραμμα.


3. Ενδυματολογικός κώδικας στο σπίτι. Οι πιτζάμες είναι τέλειες και απίστευτα άνετες. Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, το να μιλάς στο τηλέφωνο για δουλειά τα απογεύματα με τα ρούχα που θα πας για ύπνο είναι λίγο περίεργο. Είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς, αλλά το πώς είσαι ντυμένος επηρεάζει την εικόνα που βγάζεις προς τους άλλους, ακόμα και όταν δεν σε βλέπουν. Και κυρίως, επηρεάζει το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου. Κανείς δεν θα σε αναγκάσει να περιφέρεσαι στο σπίτι με κοστούμι, αλλά αν βάλεις τα ρούχα της δουλειάς αμέσως μετά το πρωινό, θα επηρεαστεί σίγουρα και η παραγωγικότητά σου.

4. Βάλε προμήθειες στο ψυγείο. Η εργασία από το σπίτι συνοδεύεται από μια ανθυγιεινή συνήθεια: τη δυνατότητα να πηγαίνεις κατευθείαν στο ψυγείο, όποτε θέλεις. Αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο την απόδοσή σου στην εργασία, αλλά κάνει και τον οργανισμό σου να υποφέρει με τον καιρό. Αυτό μπορείς να το αντιμετωπίσεις απλά: άλλαξε το περιεχόμενο του ψυγείου σου, αντικατάστησε τα μπισκότα και τα γλυκά με φρούτα και λαχανικά, αντικατάστησε τον καφέ με το τσάι και ετοίμασε ένα ελαφρύ πρωινό και μεσημεριανό. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να τρως για μεσημεριανό μια μπριζόλα α λα κρεμ και πατάτες τηγανητές και μετά να τεντώνεσαι στον καναπέ για να χωνέψεις. Η δουλειά σου θα έχει περάσει στο παρασκήνιο και θα εξακολουθείς να νιώθεις κουρασμένος, ακόμα και μετά από μια σύντομη ανάπαυση. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ και τα γλυκά. Αν το μόνο που έχεις στο ψυγείο είναι φρούτα, θα παίρνεις την ενέργεια που χρειάζεσαι γρήγορα και δεν θα νιώθεις κουρασμένος. Η συχνότητα έχει επίσης σημασία. Είναι καλύτερο να τρως μικρές ποσότητες πολλές φορές την ημέρα, αντί να καταφεύγεις σε ένα μεγάλο γεύμα στις δύο και μετά να χαλαρώνεις. Αν μπορείς, προετοίμασε από πριν τα σνακ για την ημέρα. Έτσι, δεν θα σκέφτεσαι διαρκώς τι να φας.

5. Να πίνεις πολύ νερό. Το νερό σε βοηθά με πάρα πολλούς τρόπους. Να έχεις πάντα κοντά σου νερό για να μην πεινάς. Μην ξεχνάς ότι και η πνευματική εργασία είναι κουραστική. Αν πίνεις πολύ νερό, δεν θα κουράζεσαι τόσο εύκολα και θα μπορείς να κάνεις περισσότερη δουλειά.

6. Οικιακοί κανόνες. Αν δουλεύεις στο δικό σου σπίτι, βρίσκεσαι στη μέση. Αλλά αν μοιράζεσαι το σπίτι με άλλα άτομα, τότε πρέπει να συμφωνήσετε σε κάποιους κανόνες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνεις μια συμφωνία με το σύντροφό σου. Πολλοί δεν κατανοούν ότι όταν βρίσκεσαι στο σπίτι αλλά σε «ώρες εργασίας», πρέπει να εργαστείς και δεν μπορείς παράλληλα να αφιερώνεις χρόνο στο σύντροφό σου και να μιλάτε για το πού θα πάτε διακοπές ή να συζητάτε τι θα μαγειρέψετε για βραδινό.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη αν είσαι γονιός που εργάζεται από το σπίτι με παιδί σε άδεια μητρότητας/πατρότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορείς να τα καταφέρεις αν δεν θέσεις αυστηρούς κανόνες. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείς ένα ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο μπορεί να χρειάζεται να έχει και ηχομόνωση.
Ο λόγος; Επειδή αν ακούς το παιδί σου να κλαίει, η συνείδησή σου θα σου πει αυτόματα ότι πρέπει να κάνεις κάτι γι` αυτό και θα αφήσεις την εργασία σου. Η ισορροπία της ζωής μιας οικογένειας με μικρά παιδιά και ενός οικιακού γραφείου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και μόνο λίγοι τα καταφέρνουν.
Για παράδειγμα, μια διέξοδος θα μπορούσε να είναι μια μορφή «κοινόχρηστου γραφείου», από αυτά που μπορεί να βρει κάποιος σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Έναντι ενός λογικού ενοικίου, θα μπορείς να έχεις το χώρο και την ηρεμία που δεν σου εξασφαλίζει το σπίτι

7. Αποκόψου από τον κόσμο. Βάλε στην άκρη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα email και το κινητό. Πιστεύεις ότι είναι αδύνατο, επειδή χρειάζεσαι το τηλέφωνο και το email για τη δουλειά σου; Ξανασκέψου το! Όλοι μας πρέπει να στέλνουμε και να μοιραζόμαστε τη δουλειά μας, να συζητάμε για παρουσιάσεις ή να βλέπουμε πότε πρέπει να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά αν έχεις πάντα το Facebook στους σελιδοδείκτες σου στον Internet Explorer και οι φίλοι σου σου στέλνουν διαρκώς αστείες φωτογραφίες από το σαββατοκύριακό τους, δεν πρόκειται να κάνεις καθόλου δουλειά.
Ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσεις να εργάζεσαι αποτελεσματικά και για να μην επηρεάζει τίποτα ή αποσπά την προσοχή σου είναι να ορίσεις «ομάδες» δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, κάνε ένα 10λεπτο διάλειμμα για καφέ και δες τα μηνύματά σου στα κοινωνικά δίκτυα νωρίς το πρωί. Αφού βάλεις τα ρούχα της δουλειάς, αφιέρωσε ένα μισάωρο στα email σου και τον ίδιο χρόνο για να απαντήσεις σε κλήσεις.
Μετά κλείσε το παράθυρο του email και του ημερολογίου σου και βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο, χωρίς δόνηση. Μπορείς να επιστρέψεις σε όλα αυτά μετά το μεσημεριανό και πριν από το τέλος της ημέρας. Έτσι, θα ενισχυθεί η αποδοτικότητά σου στον μέγιστο βαθμό. Αν κάποιος σε διακόψει ενώ δουλεύεις, είναι δύσκολο να επιστρέψεις στο ρυθμό που είχες πριν και αυτό σε κουράζει περισσότερο. Μη φοβάσαι να πεις στους φίλους και την οικογένειά σου ότι δεν θα μπορούν να σε βρουν στο τηλέφωνο σε συγκεκριμένες ώρες.
Αν χρειάζεσαι πραγματικά το τηλέφωνό σου, μοίρασε τις επαφές σου σε εκείνες που χρειάζεσαι πραγματικά για τη δουλειά και όρισε τις υπόλοιπες στο αθόρυβο. Έτσι, μόνο όσοι σε θέλουν κάτι σημαντικό θα μπορούν να σε ενοχλήσουν και θα μπορείς να απαντήσεις στους υπόλοιπους μετά τη δουλειά.

8. Όρισε ομάδες δραστηριοτήτων. Το πρώτο βήμα για να είσαι πραγματικά αποτελεσματικός είναι να υπολογίσεις ένα διάστημα μέσα στην ημέρα για να κάνεις τα επαγγελματικά σου τηλέφωνα και να απαντήσεις στα email. Το δεύτερο είναι να δημιουργήσεις ομάδες δραστηριοτήτων, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, ανάλογα με το τι κάνεις. Η συμπλήρωση αναφορών είναι αναγκαία και απαραίτητη. Αλλά μπορείς να την κάνεις σε ώρες που δεν νιώθεις και πολύ δημιουργικός.
Για ορισμένους αυτό μπορεί να είναι το πρωί, για άλλους το απόγευμα. Αν ορίσεις μεμονωμένες ομάδες δραστηριοτήτων στο πρόγραμμά σου και τις τηρείς, θα έχεις κίνητρο να δουλέψεις όλη την ημέρα. Αν θες να κινηθείς έξυπνα, προσπάθησε να προγραμματίζεις τις ομάδες δραστηριοτήτων την Κυριακή για όλη την εβδομάδα και πριν από το τέλος κάθε μέρας, να βλέπεις τι δουλειές έχεις να κάνεις την επομένη. Αν δεν το κάνεις αυτό, δεν θα μπορείς να διακρίνεις ποιες δουλειές είναι σημαντικές ή όχι και να ξεχωρίσεις ποιες δουλειές μπορείς να αναβάλεις ή όχι. Επομένως, θα αισθάνεσαι την πίεση του χρόνου, το κεφάλι σου θα είναι διαρκώς φορτωμένο και δεν θα μπορείς να ηρεμήσεις ποτέ.

9. Κάνε λίγη γυμναστική και «καθάρισε» το μυαλό σου. Χρειάζεσαι χρόνο για να βρεις το ρυθμό στη δουλειά το πρωί; Προσπάθησε να μεταφέρεις το βραδινό τρέξιμο στο πρωί και κάνε τζόγκινγκ για μισή ώρα στις επτάμισι το πρωί. Θα βρεις γρήγορα το ρυθμό για δουλειά και ο οργανισμός σου θα νιώθει καλά όλη την ημέρα. Δεν προλαβαίνεις να πας για τρέξιμο το πρωί; Κάνε 10 λεπτά διάλειμμα για μερικά πουσάπ ή βαθιά καθίσματα και θα νιώσεις αναζωογονημένος μέσα σε δεκαπέντε λεπτά. Αν δεν σου επιτρέπει κάτι τέτοιο η κατάσταση της υγείας σου, πήγαινε για λίγο περπάτημα στον φρέσκο αέρα. Το μυαλό σου θα «καθαρίσει» και θα είσαι έτοιμος για δουλειά.

10. Απόλαυσε την εργασία σου. Και τώρα το σημαντικότερο: μπορείς να ακολουθήσεις όλες τις πιθανές συμβουλές για το πώς να εργάζεσαι από το σπίτι ή από μια καφετέρια, αλλά το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνεις τη δουλειά σου και να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους με θετική ενέργεια.
Αν εργάζεσαι πολλές ώρες και απολαμβάνεις τη δουλειά σου, το συναίσθημα είναι αξεπέραστο. Αλλά αν δεν σε κάνει να νιώθεις καλά, ακόμα και αν τηρείς όλες τις σημαντικές συμβουλές, ήρθε η ώρα να σκεφτείς μήπως πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές.
Στην τελική, δεν είναι όλες οι δουλειές κατάλληλες για όλους. Βρες αυτό που θα σε γεμίζει περισσότερο.


πηγή.Forbes /Με χορηγία της Microsoft








7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|E2DB300C-E484-4A70-8DB4-75BB42EE2DBF
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|7B6BD4EB-E27D-492B-9AF2-32FD7ABF552D
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok