Τι είναι οι εμβοές; Αίτια και αντιμετώπιση

Κοινοποίηση

Οι εμβοές ώτων είναι ενοχλητικοί ήχοι, οι οποίοι γίνονται αντιληπτοί από το αυτί, χωρίς την παρουσία εξωτερικής ηχητικής πηγής. Δηλαδή σε εμφανώς ήσυχο περιβάλλον ο εξεταζόμενος αναφέρει ότι ακούει ήχους -όχι φωνές- ή σε περιβάλλον με οποιοδήποτε επίπεδο θορύβου ακούει άσχετες προς αυτό ηχητικές πηγές, π.χ. σε δωμάτιο με τηλεόραση και μουσική ακούει σφύριγμα που μοιάζει με χύτρα, χωρίς όμως αυτό να υπάρχει.

Εμβοές αναφέρει περίπου το 5-15% του γενικού πληθυσμού, λιγότεροι από 5% εξ αυτών αναζητούν ιατρική βοήθεια και το 1% θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους ζωή. Οι εμβοές διακρίνονται σε υποκειμενικές, δηλαδή γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή αποκλειστικά και μόνο, και σε αντικειμενικές (φυσήματα), όπου ο ήχος γίνεται αντιληπτός-ακουστός και από τον εξεταστή-παρατηρητή.

Για τις υποκειμενικές εμβοές θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για ηχητικό “παράσιτο”, το οποίο παράγεται κάπου στην ακουστική οδό και κυκλοφορεί εντός αυτής προκαλώντας δυσφορία.
Οι αντικειμενικές εμβοές είναι συνήθως σφύζουσες ή περιοδικές-επαναλαμβανόμενες, δηλαδή ακούγονται ταυτόχρονα με το σφυγμό της καρδιάς (π.χ. αγγειακές δυσπλασίες του μέσου ωτός) ή εμφανίζονται με διαφορετική περιοδικότητα από τους ήχους της καρδιάς και οφείλονται σε μυϊκή δραστηριότητα (μυοκλωνικές συσπάσεις) μυών του μέσου ωτός.
Μεγαλύτερη αξία έχει η αναφορά στις υποκειμενικές εμβοές, καθ’ ότι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών.


Αίτια υποκειμενικών εμβοών

earsΑπό τα συχνότερα και απλούστερα αίτια εμβοών είναι η κατάληψη του έξω ακουστικού πόρου από κυψελίδα ή ξένο σώμα, κάτι που εύκολα διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται. Είναι σπάνιο ο ασθενής να πάσχει από βαρηκοΐα, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από εμβοές, ενδεχομένως μάλιστα να μην έχει γίνει αντιληπτή η ακουστική έκπτωση και οι εμβοές να αποτελέσουν την αφορμή για την ανάδειξή της. Συνεπώς η συχνότερη κατάσταση που συνοδεύεται από εμβοές είναι η βαρηκοΐα.

Απαιτείται προσεκτική και λεπτομερής διερεύνηση του συμπτώματος των εμβοών, ώστε να μη διαφύγει της διάγνωσης σημαντικό οργανικό αίτιο όπως π.χ. το ακουστικό νευρίνωμα, το οποίο είναι καλοήθης όγκος, που αναπτύσσεται επί του στατικοακουστικού νεύρου (πρόκειται για σβάνωμα), πιέζοντας το και προκαλώντας συμπτώματα.

Συνεχείς, αμφοτερόπλευρες και υψηλής συχνότητας εμβοές (σαν λεπτό σφύριγμα), συχνά συνοδεύουν τη βαρηκοΐα από θόρυβο, την πρεσβυακοΐα (βαρηκοΐα των ηλικιωμένων) και τη βαρηκοΐα από επίδραση ωτοτοξικών φαρμάκων (αμινογλυκοσίδες, διουρητικά, σαλικυλικά).

Εμβοές αναφέρονται συχνά σε συλλογή υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός -εκκριτική ωτίτιδα- όταν μετά από κάποιο βαρύ κρυολόγημα ή λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού επισυμβαίνει απόφραξη των ευσταχιανών σαλπίγγων και προβληματικός αερισμός του μέσου ωτός. Στην εν λόγω συνθήκη γίνονται αντιληπτοί και ήχοι, στους οποίους φυσιολογικά δεν αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία, όπως εκείνοι της μάσησης ή το άνοιγμα και το κλείσιμο των βλεφάρων.

Είναι ιδιαίτερα συχνό να εμφανίζονται και να επιτείνονται οι εμβοές σε περιόδους υπέρμετρου ψυχολογικού stress όπως επί προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δυσχερειών ή σε διαταραχές του ύπνου (αϋπνία) και μελαγχολία.

Θεραπεία

Εάν εξαιρέσουμε τις καταστάσεις εκείνες κατά τις οποίες η άρση της αιτίας είναι απλή και οδηγεί εύλογα σε αναστολή του συμπτώματος των εμβοών, όπως π.χ. κυψελίδα, εκκριτική ωτίτιδα, stress, υπέρταση, υπόταση, ουσίες (και το αλκοόλ μαζί), κ.τ.λ., τότε στην πράξη μιλάμε για διαχείριση συμπτώματος εμβοών σε ασθενείς με βαρηκοΐα νεύρου ή σε εκείνους στους οποίους καμιά εμφανής παθολογική κατάσταση δεν ενέχεται στην πρόκληση του ενοχλητικού αυτού συμπτώματος. Επιλογές που έχουμε, εφόσον ο ασθενής μας ανήκει στην τελευταία ομάδα, είναι:

Καθησυχάζουμε και ενημερώνουμε τον πάσχοντα ότι οι εμβοές δεν αποτελούν σύμπτωμα σοβαρού νοσήματος και ούτε αιτία απώλειας της ακοής του.
Αυτό θα τον ηρεμήσει, διότι θα καταστείλει φόβους απώλειας ακοής, όπως και ότι δεν τίθεται σε γενικότερο κίνδυνο η υγεία και η ζωή του.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στοχεύουμε ο πάσχων, κατόπιν τούτου, να μην ασχολείται ιδιαίτερα με το σύμπτωμα και κυρίως να μην το αναζητά επίμονα και απεγνωσμένα πολλές φορές, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υφίσταται, εάν ενισχύθηκε ή αμβλύνθηκε, καθ’ ότι η διαδικασία αυτή από μόνη της το ενισχύει.

Βελτίωση της ακοής. Εάν υπάρχει σημαντική βαρηκοΐα, με ακουστικά βαρηκοΐας. Με το ακουστικό μειώνονται οι εμβοές και βελτιώνεται η ακουστική ικανότητα. Ενισχύοντας τους ήχους του περιβάλλοντος οδηγούμαστε σε κάλυψη των εμβοών.
radioΣυσκευές εκπομπής ήχων για ηχοκάλυψη. Υπάρχουν ειδικές προς το σκοπό αυτό συσκευές που αναπαράγουν ήχους της φύσης ευχάριστους, όπως π.χ. το θρόισμα φύλλων ή το κελάρυσμα ρυακιού, αλλά εξίσου καλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα απλό τρανζίστορ, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, συντονισμένο σε «νεκρή» συχνότητα, όπου παράγεται χαρακτηριστικός «παρασιτικός» ήχος σε χαμηλή ένταση.

Ψυχοθεραπεία: Η απαίτηση εξάλειψης των εμβοών εκφράζεται απ’ όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα τους νέους σε ηλικία, στους οποίους το σύμπτωμα μπορεί να έχει εισβάλει αιφνιδιαστικά μετά από ακουστικό τραυματισμό. Αντιθέτως, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και με χρόνια ακουστικά προβλήματα ασθενείς, όπως εκείνοι με ωτοσκλήρυνση ή πρεσβυακοΐα, ευκολότερα συμβιβάζονται με αυτές και αρκούνται στην απαίτηση σταθεροποίησης αυτών.
Κάθε απόκλιση από τα ανωτέρω, όσον αφορά στο επερχόμενο αποτέλεσμα, ανάλογα και με το γενικότερο ψυχολογικό, πνευματικό και κοινωνικό status του ασθενούς, μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κοινωνικής δραστηριότητας και του συναισθήματος με εκδηλώσεις μελαγχολίας, μειωμένης αυτοεκτίμησης και προσκόλληση στο σύμπτωμα. Εύκολα διαγιγνώσκονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς και πιθανόν να είναι αναγκαίο να παρασχεθεί ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτική αγωγή.

Διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά:

-Στα συμπληρώματα διατροφής εξέχουσα θέση καταλαμβάνει σε πολλές χώρες το εκχύλισμα φύλλων του φυτού ginkgo biloba, που περιέχει φλαβονοειδή που δρουν αντιοξειδωτικά, καθώς και γκινγκολίδες A και B, εκ των οποίων η A ενισχύει την νευρογένεση, ενώ η Β έχει αντιπηκτική δράση.

-Βιταμίνες C, D ,E.

-Άλλα αντιοξειδωτικά, όπως ο ψευδάργυρος και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού.




πηγή.naturanrg.gr


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|4CDEEF7C-5B63-432A-B4E4-BD3C57F26AF2
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|5C5C87D9-F6C6-4367-A1B6-2C954A580CBF
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok