Προβιοτικά και Πρεβιοτικά στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Κοινοποίηση

Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι μελέτες με αντικείμενο τη σχέση ανάμεσα στην εντερική μικροχλωρίδα και τα μεταβολικά νοσήματα (π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 κ.ά.). Για το λόγο αυτό, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών μέσω της διατροφής μας.

Τα «προβιοτικά» είναι μικροοργανισμοί που είναι ευεργετικοί για τη σωστή και φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Τα «πρεβιοτικά» είναι άπεπτοι ολισακχαρίτες, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών. Τα πρεβιοτικά, ουσιαστικά, θρέφουν τα προβιοτικά βακτήρια που απαιτούνται για να κρατήσουν υγιές το πεπτικό μας σύστημα και ιδιαίτερα το εντερικό σύστημα του σώματός μας.

Οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι από τα πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (G.Ο.S.) και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (F.O.S.). Τα πρεβιοτικά μπορούμε να τα πάρουμε από μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων κατά βάση σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ενώ οι πιο γνωστές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το τυρί και το κεφίρ.

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι ευεργετικά συστατικά της διατροφής μας, που συμβάλλουν στην καλύτερη εντερική λειτουργία, αλλά και στην καλύτερη ρύθμιση του βάρους και των επιπέδων γλυκόζης.

Πιο συγκεκριμένα, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που βοηθούν στην καταπολέμηση αρκετών ασθενειών, ενώ τα πρεβιοτικά συμβάλλουν στην αύξηση του κορεσμού, στη μείωση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους, στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής, αλλά ταυτόχρονα στη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης, ενώ δε φαίνεται να σχετίζονται με τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης νηστείας ή τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c.

Η δράση τους στο διαβήτη φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με την αντιφλεγμονώδη δράση τους και το ρόλο της φλεγμονής στην παθογένεση του διαβήτη τύπου 2 και των σχετικών επιπλοκών του.
Καθώς τα προβιοτικά βακτήρια χρειάζονται τροφή για να παραμείνουν ζωντανά στο έντερο, μία διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα βοηθά, προσφέρει τις απαραίτητες ίνες και τους σύνθετους υδατάνθρακες που απαιτούνται, τόσο για την καλύτερη εντερική λειτουργία όσο και για την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη.



πηγή.kartadiaviti.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|29EAECA1-307A-48C3-9D90-55771DE4F14C
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|6E70212D-E5F7-4666-9F66-F93EDB22AAB5
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok