Σχέση μεταξύ ψωρίασης και διαβήτη. Πολύ μεγάλη μελέτη

Κοινοποίηση

Μία τεράστια ανάλυση 27 μελετών η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 300.000 άτομα, βρήκε ότι υπάρχει ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ της ψωρίασης και του διαβήτη. Φαίνεται ότι η δερματική αυτή ασθένεια, σχετίζεται ισχυρά με τα αυξημένα, μη ελεγχόμενα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, που προδιαθέτει για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται σε άρθρο με τον τίτλο “Psoriasis and the risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis,” το οποίο βρίσκεται στο ειδικό περιοδικό Archives of Dermatology.

Η έρευνά μας βρήκε μια πολύ καθαρή σχέση μεταξύ της ψωρίασης και του διαβήτη, αναφέρει η April Armstrong, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο UC Davis και κύρια ερευνήτρια της μελέτης. Οι ασθενείς με ψωρίαση και οι θεράποντές τους πρέπει να είναι ενήμερα σχετικά και να διερευνήσουν πιθανή εκδήλωση διαβήτη στα πρώτα του στάδια. Αυτό μπορεί να γίνει με τακτική παρακολούθηση.

Η ψωρίαση είναι συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα που πολλές φορές ακολουθεί κληρονομικό χαρακτήρα. Προκαλεί ερυθρά, σε σχήμα νιφάδας εξανθήματα που πολλές φορές συνοδεύονται από κνησμό. Εμφανίζονται κυρίως στους αγκώνες και στα γόνατα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα. Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, όπου ο οργανισμός θεωρεί το δέρμα του ως ξένο και προκαλεί συνεχή φλεγμονή εναντίον του.

Η Armstrong και οι συνάδερφοί της συνέλεξαν δεδομένα από 27 μελέτες ασθενών με ψωρίαση. 5 από αυτές τις μελέτες είχαν εξετάσει τη συχνότητα διαβήτη, δηλαδή πόσοι ψωριασικοί ασθενείς ανέπτυξαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία διάρκεια ήταν από 10 έως 22 χρόνια.
Οι άλλες μελέτες διερεύνησαν πόσοι από τους ασθενείς με ψωρίαση ήδη είχαν διαβήτη όταν ξεκίνησε η έρευνα. Συνολικά, εξετάστηκαν πάνω από 310.000 άνθρωποι με ψωρίαση. Κάποιες από τις μελέτες κατηγοριοποίησαν τους ασθενείς, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου.
Τα δεδομένου υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με ήπια ψωρίαση, έχουν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ οι σοβαρά ψωριασικοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες. Με την εξαίρεση μίας, όλες οι άλλες μελέτες βρήκαν κάποια σχέση μεταξύ ψωρίασης και σακχαρώδους διαβήτη. Οι μελέτες αυτές συμπεριέλαβαν δεδομένα και από νοσοκομεία, από ασφαλιστικές αλλά και από ιδιωτικές κλινικές. Δεν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα σε ασθενείς με διαφορετική εθνικότητα ή καταγωγή.

Το μεγάλο μέγεθος του δείγματος των ασθενών και η συνέπεια στη σχέση μεταξύ ψωρίασης και διαβήτη ισχυροποιούν τα αποτελέσματα της έρευνας και προτείνουν έναν υποκείμενο φυσιολογικό και παθολογικό σύνδεσμο μεταξύ τους, αναφέρει η Armstrong

Παρόλο που χρειάζονται μεγάλες έρευνες για να κατανοήσουμε πως συσχετίζονται οι δύο αυτές διαταραχές, η Armstrong πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο κοινό ανοσολογικό μονοπάτι, το οποίο όταν αλλοιωθεί κάνει τους ψωριασικούς ασθενείς πιο ευαίσθητους στην εκδήλωση του διαβήτη.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα λιποκύτταρα στους ανθρώπους με ψωρίαση δε λειτουργούν σωστά. Αυτά τα κύτταρα εκκρίνουν φλεγμονώδεις κυτταροκίνες οι οποίες αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη στο ήπαρ και τους μύες, και εκκινούν μια διαδικασία καταστροφής των β-κυττάρων, που παράγουν την ινσουλίνη στο συκώτι.

Επιπλέον μελέτες θα μπορέσουν, επίσης, να ρίξουν φως σε άλλους παράγοντες, που οι επιδημιολογικές μελέτες δεν μπορούν να λάβουν υπόψιν, όπως οι φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει ο κάθε ασθενής και οι οποίες μπορεί να μεταβάλλουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.
Η μελέτη της Armstrong προσθέτει επίσης δεδομένα στην εδώ και καιρό διατυπωθείσα υπόθεση ότι η ψωρίαση δεν είναι απλά δερματικό πρόβλημα. Γνωρίζουμε ήδη ότι ασθενείς με ψωρίαση και υπέρταση χρειάζονται πιο επιθετική αγωγή ώστε να κανονικοποιήσουν την πίεσή τους.
Επίσης, οι ψωριασικοί έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών ασθενειών σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Οι θεράποντες πρέπει πάντα να γνωρίζουν τους προδιαθετικούς παράγοντες που επιδεινώνει η ψωρίαση και να λαμβάνουν υπόψιν τους αυτές τις παραμέτρους ώστε να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη αγωγή.

Το επόμενο βήμα της Armstrong και των συναδέρφων της είναι να εξετάσουν τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα κύτταρα που καλύπτουν τα αγγεία, ώστε να κατανοήσουν βαθύτερα τους μηχανισμούς που διέπουν την ψωρίαση, και για το λόγο αυτό έχουν ήδη αρχίσει συνεργασίες με άλλα εργαστήρια.
Πηγή.nutrilabs.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|C5B73759-240A-41D4-B865-D461EBF8804E
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|45F54A64-02AC-47F0-AE8C-6B19DB42CE8E
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok