Τηλεργασία: Προωθείται ως μόνιμο μοντέλο εργασίας

6-11-2020

Κοινοποίηση

Μέχρι τον Μάρτη του 2020 η τηλεργασία αποτελούσε προνόμιο για λίγους. Από το σπίτι (ή έστω μακριά από τον εργασιακό χώρο) σε σταθερή βάση εργάζονταν μόνο το προσωπικό εταιρειών του μεγέθους της Google και της Facebook. Από τη στιγμή, όμως, που εμφανίστηκε η πανδημία οι περισσότεροι άνθρωποι, που κάνουν δουλειά γραφείου, περνούν τουλάχιστον τον μισό τους εργασιακό χρόνο στο σπίτι.
Μπορεί η τηλεργασία να μπήκε λίγο καθυστερημένα και άγαρμπα στη ζωή μας, ωστόσο αποτέλεσε μια πολύ καλή εξέλιξη για το επαγγελματικό μας μέλλον και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί.


1. Οικονομία

Το πρώτο πράγμα που έφερε η τηλεργασία στη ζωή μας είναι οικονομία. Οικονομία χρόνου και χρήματος. Χρόνου, γιατί γλιτώσαμε τις διαδρομές προς και από τη δουλειά. Διαδρομές που πολλές φορές αν τις αθροίσεις ισοδυναμούν με δύο 24ωρα τον μήνα. Και χρήματος, γιατί, για να πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες διαδρομές χρειάζεται κατανάλωση βενζίνης ή αγορά εισιτηρίου για τα ΜΜΜ.

2. Εργασία από τον δικό μας χώρο

Η δεύτερη και ουσιαστικότερη εξέλιξη που έφερε η τηλεργασία στη ζωή μας είναι η δυνατότητα που μας έδωσε να εργαζόμαστε από τον χώρο που μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια.
Το σπίτι μας δεν αποτελεί πλέον μόνο το καταφύγιό μας, το χώρο που ομορφαίνει την καθημερινότητά μας και το σημείο αναφοράς τόσο των προσωπικών μας αναμνήσεων, όσο και αυτών των αγαπημένων μας προσώπων. Αποτελεί το μέρος που γυμναζόμαστε, το εστιατόριό μας, το μέρος που μαζευόμαστε με τους φίλους μας. Η βασικότερη, όμως, διαφοροποίηση που έφερε η πανδημία είναι πως πλέον το σπίτι μας αποτελεί και τον εργασιακό μας χώρο.


3. Καλύτερη οργάνωση ωραρίου

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της τηλεργασίας είναι πως στο σπίτι μπορείς να οργανώσεις πολύ καλύτερα το επαγγελματικό σου ωράριο. Δεν υπάρχουν οι καθημερινές αποσπάσεις προσοχής που συναντάς στο γραφείο (πχ. συνάδελφοι που σου πιάνουν την κουβέντα χωρίς λόγο, ομαδικά γεύματα και meetings που κρατούν αναίτια πολύ περισσότερο από όσο πραγματικά χρειάζεται). Έτσι, στο σπίτι μπορείς να συγκεντρωθείς πολύ περισσότερο σε αυτό που κάνεις και να είσαι πιο αποτελεσματικός. Τον χρόνο που κερδίζεις μπορείς να τον αξιοποιήσεις προκειμένου να κάνεις εργασίες των επομένων ημερών ή να ασχοληθείς με κάποια δουλειά του σπιτιού.

4. Άνεση
Επιπλέον στο σπίτι μπορείς να είσαι ντυμένος, όπως θέλεις, μπορείς να μαγειρέψεις κάτι πρόχειρο και υγιεινό και να μην τρως καθημερινά junk food. Το γραφείο σου μπορεί να είναι διαμορφωμένο, όπως θες (ναι, μπορείς να έχεις εκείνο το background με τη φωτογραφία με τους κολλητούς σου, χωρίς να φοβάσαι μην περάσει κάποιος ξαφνικά και τη δει).

Τι Γίνεται στην Ελλάδα

Η τηλεργασία έκανε θραύση στην Ελλάδα κατά την περίοδο της καραντίνας, αφού την επέλεξαν από μικρές start-up μέχρι πολυεθνικές μεγαθήρια όπως η Deloitte και η Accenture. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η KPMG τον Απρίλιο, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων (88%) στη χώρα μας δήλωσαν ευχαριστημένοι με αυτήν σε ικανοποιητικό ή και πολύ ικανοποιητικό βαθμό ενώ μόλις το 6% από αυτούς παραδέχθηκε πως δε νιώθει ακόμα έτοιμο και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Η τηλεργασία, όμως, στις εποχές διαστημικών ταχυτήτων που ζούμε μοιάζει σαν ιδανική λύση που μπορεί να μας γλιτώσει από διάφορα άλλα δεινά - όπως η κίνηση στους δρόμους, τα μεταφορικά κόστη για τον εργαζόμενο αλλά, κυρίως, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της μετάδοσης ιών. Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως κατά την περίοδο της καραντίνας, η παραγωγικότητα των εργαζόμενων της Deutsche Telekom αυξήθηκε κατά 8% φέρνοντας χαμόγελα στα χείλη των διοικούντων.

Φυσικά, δεν υπάρχουν Άγια Δισκοπότηρα ούτε μαγικές λύσεις στην αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε συνθήκες τηλεργασίας δηλώνει ευχαριστημένο ενώ παράλληλα και βάση στατιστικών φαίνεται να είναι πιο παραγωγικό, υπάρχουν οι τρανταχτές εξαιρέσεις: Από εργαζόμενους που δεν εμπνέονται ή βαριούνται στο σπίτι, μέχρι γονείς που δεν μπορούν να εργαστούν με τα παιδιά του δίπλα ή ακόμη και ανθρώπους που το σπίτι τους είναι τόσο ασφυκτικά μικρό που καθιστά την τηλεργασία αδύνατη.

H τηλεργασία δείχνει πως αποτελεί το επαγγελματικό παρόν και μέλλον και ήρθε για να μείνει.

Πηγή.Winners Seminars Group

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|357A6E72-92D0-49EA-AEE7-E81403029199
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|39CD1D44-018C-42C4-9813-06F809C83CFF
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok