Τα Internet Trends του 2017 (όσα θα ήθελες να ξέρεις)

30-11-2016

Κοινοποίηση

Το 2014 είχε αναδειχθεί ως μία από τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο. Αναγνωρίζεται ως μία από τις κορυφαίες αναλύτριες παγκοσμίως και για τον λόγο αυτό, κάθε παρουσίαση της συγκεντρώνει την προσοχή των policy makers, οικονομικών ινστιτούτων, δημοσιογράφων, στελεχών κορυφαίων οργανισμών, επιχειρήσεων κ.ά.
Μια παρουσίαση της Mary Mekeer , (partner της Kleiner Perkins Caufield & Byers) για εμάς έχει πάντα ενδιαφέρον, γιατί συνήθως τα στοιχεία που παρουσιάζει είναι πρωτότυπα, μπροστά από την εποχή τους & σου επιτρέπουν να περιορίσεις τον “θόρυβο” και να συλλάβεις την μεγάλη εικόνα αυτού που…έρχεται.

Η παρουσίαση της έγινε στα πλαίσια του Code Conference (31/05 με 02/06/16 στο Rancho Palos Verdes της Καλιφόρνια) που διοργανώνει το γνωστό τεχνολογικό site, (σημείο αναφοράς των επιχειρήσεων της Silicon Valey) Αν έχεις υπομονή να δεις ολόκληρη την παρουσίαση της Mary Makeer, εδώ θα την βρεις σε βίντεο . Κατά την εκτίμηση μας αξίζει τον κόπο, γιατί μέσα σε αυτό το 25 λεπτο βίντεο, θα δεις και θα ακούσεις μια περίληψη των μακροοικονομικών, δημογραφικών και άλλων trends, που θα καθορίσουν το μέλλον αυτού του πλανήτη (μείωση γεννήσεων, μείωση AEΠ κ.ά). Εμείς επιλέξαμε να σου παρουσιάσουμε μόνο τα internet trends, καθώς αυτά θα καθορίσουν τις αποφάσεις των ειδικών του Marketing & κατ΄επέκταση των επιχειρήσεων που διαφημίζονται μέσω του ίντερνετ.

Τα 9 καίρια σημεία, των internet trends για το 2017, όπως τα παρουσίασε στο φετινό Code Conference η Μary Meeker:

















Trend 1:

Τα smartphones στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι σίγουρα φτηνότερα, καταλήγουν όμως να καταναλώνουν πάραυτα ένα τεράστιο ποσό από τo εισόδημα των χρηστών. Με δεδομένο πως η έντονη ζήτηση smartphones εμφανίζεται κυρίως σε χώρες με χαμηλό εισόδημα όπως η Ινδία, Ν. Αφρική κ.ά δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε Α) μια ανηλεή μάχη μεταξύ των κατασκευαστών smart phone για το ποιος θα κερδίσει αυτό το τεράστιο μερίδιο αγοράς και ίσως φθηνότερα και καλύτερα smart phones Β) μια περαιτέρω θεαματική άνοδο των χρηστών στα Social Media & άλλων online πλατφορμών ή e-commerce online stores.













Εικόνα 1:Τα κόστη για τα smartphones σε διάφορες αναπτυσσόμενες αγορές, σαν ποσοστό % επί του κατά κεφαλήν εισοδήματος


Trend 2:

Τα ποσοστά διαφήμισης στο ίντερνετ παρουσιάζουν μια σχετικά στατική πορεία, (που εξηγείται από την παγκόσμια οικονομική ύφεση), όπως απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η διαφήμιση, (τόσο μέσω φορητών συσκευών, όσο και μέσω desktop), από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει μία σημαντική ανοδική πορεία (στην πρώτη περίπτωση της τάξης του 66%, ενώ στη δεύτερη του 5%) που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με αρκετή ασφάλεια, μια μετακύλιση του ενδιαφέροντος διαφημιστών και διαφημιζόμενων σε διαφημιστικές πρακτικές που τους φέρνουν πιο κοντά στους χρήστες κινητών νέας γενιάς (smartphones).












Εικόνα 2: Τα ποσά διαφήμισης που δαπανώνται στις ΗΠΑ (σε desktop και φορητές συσκευές), και η αυξητική τάση επί τοις % όπως εμφανίζεται από το 2009


Trend 3:

Τους ξέραμε και δεν μας εκπλήσσει. Τα τελευταία χρόνια δύο ήταν (και παραμένουν) οι κυρίαρχοι των διαφημίσεων στο διαδίκτυο. Η Facebook και η Google. Οι γνωστοί κολοσσοί κατέχουν πλέον συνολικά το 76% (!)του μεριδίου της διαφήμισης στο ίντερνετ στις Η.Π.Α, ένα ποσοστό που δείχνει να κινείται αυξητικά και τα επόμενα χρόνια! Αν μάλιστα λάβουμε σαν δεδομένο, πως….ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ, πολύ σύντομα πλέον (λόγω παγκοσμιοποίησης) γίνεται trend στις περισσότερες χώρες, θεωρούμε πως Facebook & Google θα “μονοπωλήσουν” τις τσέπες των διαφημιζομένων παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) την επόμενη δεκαετία. Και είναι λογικό, αφού αυτού του είδους οι διαφημιστικές υπηρεσίες, εκτός από το ότι θεωρούνται φθηνές (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) εμφανίζουν παράλληλα και υψηλή επιστροφή της επένδυσης (ROI) σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας (tv, ραδιόφωνο, έντυπος τύπος κλπ).












Εικόνα 3: Διαφημιστικά έσοδα σε δολάρια ΗΠΑ, για Google, Facebook και λοιπές εταιρίες & ποσοστό αύξησης της ιντερνετικής διαφήμισης 2014-2015


Trend 4:

Οι χρήστες ανά τον κόσμο μοιράστηκαν σχεδόν τις διπλάσιες φωτογραφίες το 2015 (έναντι του 2014), και στις περισσότερες από τις μισές των περιπτώσεων, το μοίρασμα αυτό, έγινε σε κάποια πλατφόρμα που είναι ιδιοκτησίας στην Facebook! Τα δύο στοιχεία άξια σχολιασμού σε αυτήν την περίπτωση, είναι η τάση των χρηστών να χρησιμοποιούν περισσότερο την φωτογραφία έναντι του λόγου στην επικοινωνία τους, αλλά και την σχεδόν μονοπωλιακή κυριαρχία της Facebook στα messaging services (Messanger, Whatsapp). Οι πρόσφατες επενδύσεις της Facebook σε τεχνολογίες όπως τα Messenger bots (μηχανές τεχνητής νοημοσύνης που συνθέτουν δεδομένα & αναπαράγουν ανθρώπινες συνομιλίες ) προοιωνίζουν σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον.












4.O αριθμός των φωτογραφιών που μοιράστηκαν ημερησίως σε Facebook, Whatsapp, Instagram, Messanger, και Snapchat τα έτη 2005-2015


Trend 5:

Στο πεδίο της τεχνολογικής ανάπτυξης, οι εταιρίες που ασχολούνται με software φωνητικής αναγνώρισης, στοχεύουν, πλέον, σε ένα ποσοστό ακριβείας 99%- και βρίσκονται πολύ κοντά στο στόχο τους! Με απλά λόγια, είμαστε πολύ κοντά πχ. στο να εκφωνούμε αυτά που θέλουμε να γράφουμε, αντί να τα δακτυλογραφούμε! Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ήδη, σήμερα που μιλάμε, τα Google Docs προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία (και στα Ελληνικά), αλλά με βάση την εμπειρία μας, η υπηρεσία παρουσιάζει σημαντικές ατέλειες που δεν επιτρέπουν σε έναν επαγγελματία να υπολογίζει στην βοήθεια ενός Google Doc για να κερδίσει χρόνο. Αν όμως έλθουν οι βελτιώσεις που υπόσχονται οι 3 κορυφαίες εταιρείες στην φωνητική αναγνώριση, τότε πολλά πράγματα πρόκειται να αλλάξουν και σίγουρα όχι μόνο στον τρόπο που γράφουμε τα κείμενα μας!














Εικόνα 5: Τα ποσοστά ακριβείας στη φωνητική αναγνώριση λέξεων στις 3 μεγάλες εταιρίες που ασχολούνται με το software (Baidu, Google και Hound Voice Search and Assistant) φτάνουν- και ξεπερνούν- το 90%


Trend 6:

Οι H.Π.Α. φαίνονται να επιστρέφουν στην κυριαρχία της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, εξαιτίας των υπηρεσιών ίντερνετ ride–hailing(όπως οι μεταφορές μέσω Uber) και της έρευνας στην έξυπνη, αυτό-κινούμενη τεχνολογία. To μέλλον των μετακινήσεων ανήκει στην κουλτούρα του ‘’share the ride’’. Η ιδέα της οργάνωσης μιας μετακίνησης μέσω ίντερνετ στους διάφορους προορισμούς για πολλά άτομα, με ένα όχημα, και τα κόστη μοιρασμένα, φαίνεται να κερδίζει οπαδούς και να έχει εφαρμογή σε 36 τουλάχιστον πόλεις ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την Mary Mekeer, η οργάνωση τέτοιων μετακινήσεων μέσω ίντερνετ, θα παρουσιάσει έξαρση τα επόμενα χρόνια.












Εικόνα 6: Το μοίρασμα μεταφορικού μέσου μέσω ίντερνετ, γίνεται κυρίαρχη τάση τα επόμενα χρόνια


Trend 7:

Το Internet είναι & θα παραμείνει το κυρίαρχο κανάλι επικοινωνίας του Marketing, με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας, όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπος τύπος κά. Ήδη αυτές τις διαφορές μπορεί να τις εντοπίσει κανείς και στην Ελληνική διαφημιστική αγορά. Έτσι, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός, πως κορυφαία παραδοσιακά μέσα έκλεισαν ή κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η διαφορά των δύο καναλιών επικοινωνίας (ίντερνετ ή παραδοσιακά μέσα) είναι πλέον τεράστια για να την παραγνωρίζει κανείς. Το σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι, οι εξελίξεις να βρουν τους Έλληνες επιχειρηματίες προετοιμασμένους. Οι υπόλοιποι, αυτοί που θα αγνοήσουν το κάλεσμα της νέας εποχή, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για δυσάρεστες εκπλήξεις…












Εικόνα 7: Συγκριτικός χάρτης τάσης καναλιών επικοινωνίας


Trend 8:

Τo ίντερνετ συνεχίζει αυξητικά να εμφανίζεται ως το κύριο κανάλι του λιανικού εμπορίου. Κι εδώ, δεν βρήκαμε κάτι που να μας εκπλήσσει. Για την σημασία ενός e-shop έχουμε επιχειρηματολογήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Είναι φυσικό αν το καλοσκεφτείτε από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα, ένα ιντερνετικό μαγαζί, έχει δυσανάλογα μικρότερα έξοδα, σε σχέση με ένα “φυσικό” μαγαζί σε κάποιο δρόμο, με ενοίκια, “αέρα” ενοικίασης, κοινόχρηστα και τόσα άλλα λειτουργικά έξοδα. Έτσι, από την φύση του, ένα ιντερνετικό μαγαζί (ή οnline shop ή e-shop) βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από ένα “φυσικό” μαγαζί & κατ΄επέκταση, είναι πιο ευέλικτο στις πιέσεις του ανταγωνισμού. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε λίστα με τα πλεονεκτήματα ενός e-shop, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου. Ελπίζουμε & ευχόμαστε έρευνες σαν αυτή της Mary Makeer να είναι η αφορμή να αφυπνιστούν περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες.










Εικόνα 8: Το E-commerce ως ποσοστό επί των συνολικών λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ


Trend 9:

Η γενιά των Millennials (οι γεννημένοι της περιόδου 1981-2006) αποτελεί πλέον το 27% του πληθυσμού των ΗΠΑ & προβλέπεται τις επόμενες δεκαετίας να διαθέτει την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Θα προσθέταμε… ¨Όχι μόνο οι μόνο Millenials των ΗΠΑ, αλλά οι Millenials όλου του κόσμου” και φυσικά και Έλληνες Μillennials! Το τελευταίο το πιστεύουμε ακράδαντα. Μπορεί οι Έλληνες Millennials να θεωρούνται από πολλούς ως “η αδικημένη γενιά”, η γενιά των 400€, που πληρώνει τα λάθη των προηγούμενων γενιών, αλλά πολλοί ξεχνάνε πως πρόκειται για μια γενιά με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η εξοικείωση της με τις νέες τεχνολογίες, το επιχειρηματικό της μυαλό, την τάση της να δημιουργεί και να αυτοβελτιώνεται, να ξοδεύει όσα κερδίζει και να δικτυώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μόνο που μένει, είναι να δοθεί σε αυτή τη γενιά η ευκαιρία να μεγαλουργήσει, αλλά αυτό προϋποθέτει πρώτα ριζική αλλαγή του (κακού) επιχειρηματικού κλίματος στην χώρα μας.













Εικόνα 9: Πληθυσμός ΗΠΑ ανά ηλικία και δαπάνες νοικοκυριού 2014

Ελπίζουμε τα στοιχεία να σου φάνηκαν χρήσιμα και να τα αξιοποιήσεις στους επόμενους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς σου.

Για το κλείσιμο επιλέξαμε να σου παραθέσουμε ένα απόσπασμα του Ian Schafer, γκουρού του marketing που εμείς.
“Ας το παραδεχτούμε. Το ίντερνετ ήρθε για να αλλάξει τη ζωή μας. Η καινοτομία πρέπει να είναι μέρος του πολιτισμού μας. Οι καταναλωτές μεταμορφώνονται και προσαρμόζονται πολύ πιο γρηγορότερα από ό, τι εμείς, και αν δεν καλύψουμε την διαφορά, πολλοί από εμάς θα βρεθούμε σε μεγάλους μπελάδες”





πηγή.businessmentor.gr













7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3CC9EDD5-E160-4DC6-9358-96C97A7BE047
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|0F237D05-28ED-4386-8AB5-5BB146D0AACD
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok