Εγκυμοσύνη και βαρέα μέταλλα

Κοινοποίηση

Σχεδόν όλες οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν μη ασφαλή επίπεδα στο αίμα τους από έναν τουλάχιστον ρύπο που μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπράουν και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στα επίπεδα στο αίμα του μολύβδου, του υδραργύρου και των πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs). Και οι τρεις ρύποι είναι ευρέως διαδεδομένοι και έχουν την τάση να συσσωρεύονται όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στο σώμα των ανθρώπων. Επιπλέον, και οι τρεις μπορούν να διαπεράσουν το φράγμα του πλακούντα, μπορούν να μεταδοθούν μέσω του μητρικού γάλακτος, και είναι γνωστό ότι βλάπτουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εμβρύων και των βρεφών.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τα στοιχεία από 3.173 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 16 και 49, που είχαν συμμετάσχει στην Έρευνα NHANES, μεταξύ των ετών 1999 και 2004. Η έρευνα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να περιέχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ από τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία (134,5 εκατομμύρια γυναίκες). Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ένα ευρύ φάσμα από δημογραφικές πληροφορίες και πληροφορίες για την υγεία σχετικά με τις γυναίκες, σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τους παράγοντες κινδύνου για υψηλότερα επίπεδα ρύπων.
Ιστορικό έκθεσης

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 55,8% όλων των γυναικών είχαν επίπεδα στο αίμα υψηλότερα από τη μέση τιμή σε δύο ή περισσότερους από τους ρύπους που μελετήθηκαν, ενώ σχεδόν 23 τοις εκατό είχαν υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα και για τους τρεις. Μόνο το 17,3 τοις εκατό των γυναικών δεν είχαν υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα για οποιονδήποτε από τους τρεις ρύπους.

Η αυξημένη ηλικία ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα δύο ή περισσότερων ρύπων. Οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 30 και 39 είχαν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα τέτοιο φορτίο στο σώμα τους, από τις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 16 και 19, ενώ οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 40 και 49 είχαν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες. Μεγάλο μέρος αυτού του φαινομένου μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι όλοι οι ρύποι που μελετήθηκαν συσσωρεύονται στο σώμα ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου.

Μεταφέρουμε ένα ιστορικό της περιβαλλοντικής μας έκθεσης σε όλη τη ζωή μας, είπε η επικεφαλής συγγραφέας Marcella Thompson.

Επιπλέον, σημείωσε η Thompson, ότι πολλές από τις γυναίκες στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα γεννήθηκαν πριν από σημαντικές αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία στις αρχές του 1970.

Η κατανάλωση ψαριών και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αύξησε επίσης τον κίνδυνο των γυναικών. Τα ψάρια είναι γνωστό ότι συσσωρεύουν στο σώμα πολλές τοξίνες, έτσι ώστε η διαπίστωση αυτή δεν ήταν έκπληξη. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν κάποιο λόγο, όμως και η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται επίσης με αυξημένο φορτίο τοξινών.

Ο μόνος παράγοντας που μείωνε τον κίνδυνο μιας γυναίκας ήταν ο πρόσφατος θηλασμός επειδή οι ρύποι είχαν μετακινηθεί στο σώμα του παιδιού. Το γεγονός ότι τόσες πολλές γυναίκες και τα παιδιά τους εκτίθενται σε πολλαπλούς ρύπους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι έχει γίνει λίγη έρευνα για τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν οι διαφορετικοί ρύποι στο ανθρώπινο σώμα.

Η έρευνά μας αποδεικνύει την επικράτηση των γυναικών που είναι εκτεθειμένες και στις τρεις αυτές χημικές ουσίες. είπε η Thompson. Επισημαίνει σαφώς την ανάγκη να εξεταστούν τα αποτελέσματα για την υγεία στην έκθεση σε πολλαπλές περιβαλλοντικές χημικές ουσίες.

Από δικά μας δεδομένα (Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής) που πρόκειται να δημοσιευτούν σύντομα, προκύπτει ότι σχεδόν το 98% των κατοίκων των πόλεων και το 97% της επαρχίας έχουν τουλάχιστον 2 βαρέα μέταλλα σε περίσσεια στον οργανισμό. Μάλιστα, η μέτρηση αυτή στηρίζεται σε δεδομένα χρόνιας έκθεσης, συνεπώς τα τοξικά αυτά δρουν συνεχώς στον οργανισμό μας. Το γεγονός ότι πολλά από αυτά βρίσκονται στην αέριο μορφή (όπως ο υδράργυρος από τα αμαλγάματα) τα κάνει ακόμη πιο δύσκολο να απομακρυνθούν
Πηγή.nutrilabs.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|8032CCC3-ECCA-4BAB-B84E-DF084191ABCF
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|5C192F16-68D2-48D3-8AF7-44A13CB175A8
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok